Дори ако къщата им не се отоплява

Ако отглеждате кокошките при определени условия, не е необходимо да се тревожите за това, че на тях ще им е студено през зимата дори в неотопляван кокошарник.

През зимата кокошките вече имат по-пухкаво оперение, което запазва топлината и им осигурява достатъчна защита от студа.

Най-добрият начин да помогнете на птиците да се справят със студовете е закаляването

Осигурете им оградено дворче за разходки, покрито със слама, както и "сламена" пътечка от кокошарника до него, за да ги стимулирате да излизат навън.

Основното правило за подходящо зимуване на птиците е осигуряването на кокошарник без течение. Ако сте запушили всички пролуки, погрижете се за малко прозорче за вентилация над вратата или на тавана над кацалата.

Второто условие е по-дебела постеля

Преди мразовете непременно добавете дървени стърготини или слама особено ако подът на кокошарника е пръстен. Кокошките нямат пера на краката и при липса на дебеля постеля може да получат измръзвания.

Може да сложите няколко бали сено/слама по протежение на стените от двете страни на вратата. С тях кокошките се чувстват като в топъл пашкул.

Топлата влажна закуска и царевицата за вечеря също е добро зимно решение. Царевицата се преработва по-бавно, а кокошките се сгряват по време на храносмилането.

С бали сено/слама кокошките се чувстват като в топъл пашкул
С бали сено/слама кокошките се чувстват като в топъл пашкул
Осигурете на кокошките сгряващи дажби
Осигурете на кокошките сгряващи дажби