Развитието на селското стопанство, по-специално растениевъдството, е невъзможно без използването на пестициди: хербициди, инсектициди и фунгициди, десиканти, дефолианти, различни горни превръзки и други химикали. Всичко това се използва, за да се получи добра реколта, така че болестите и вредителите да не унищожават културите, зърното, зеленчуците и плодовете. Обработката се извършва на земята и с помощта на авиацията. За съжаление, това често се прави с нарушения на инструкциите за употреба на пестициди. Няма уведомяване за извършената работа, метеорологичните условия не се вземат предвид, използват се токсични вещества, които увреждат здравето на хората и животните и причиняват смъртта на насекомите.

Всичко това се случва на фона на влошаващия се в момента проблем - масовата смърт на пчелите поради отравяне с тези химикали. Вече от години чуваме тук-там за високата смърт на пчелните семейства. Пчеларите търпят огромни загуби, защото, ако семейството е отровено, тогава почти всички летящи пчели умират. А нектарът и цветният прашец могат да съдържат вредни вещества. А що се отнася до оцелелите пчели и майката, те също могат да бъдат засегнати. В този случай се налата пчеларят да изхвърлим рамката, да положим невероятни усилия, за да спаси пчелните семейства. Уви, предприетите мерки невинаги помагат.

Често пчеларите не знаят къде да отидат и какво да правят в такава ситуация, как да направят всичко, както трябва, за да могат по-късно да компенсират причинените им материални щети. Въз основа на моя личен опит, искам да ви кажа как да действате в случай на отравяне с пчела, споделя Маргарита Букина, дипломиран пчелар.

Първо, всеки пчелин трябва да бъде регистриран. Пчеларят трябва да има паспорт на пчелина, в който всяка година ветеринарната служба отбелязва броя на пчелните семейства и направени проверки. Там се въвеждат и резултатите от анализи на пчелните болести. Всичко това е важно за последващи действия, ако се случат неприятности и пчелите са отровени.

Ако пчеларят забеляза, че смъртта на пчелите е започнала, тогава трябва да предприемете действия възможно най-скоро и да направите всичко според изискванията. За целта е необходимо да уведомите ветеринарната служба, полицията и местната администрация.

1. Свържете се с местната администрация и напишете официална молба там с молба спешно да създадете комисия за разглеждане на пчелина. Комисията трябва да включва ветеринарен лекар, областен специалист по животновъдство, агроном за растителна защита или земеделски агроном, представител на администрацията и самия пчелар.  Прегледът е разрешен да се извърши и от комисия, състояща се от ветеринарен лекар, представител на администрацията и пчеларят.

Комисията проучва пчелина и съставя акт, потвърждаващ смъртта на пчелите, установява обстоятелствата защо това се е случило, посочва предполагаемата причина, определя размера на щетите, взема проби от материали за изпращане в лабораторията.

Практиката показва, че никой не знае как да изготвя документи и да взема проби, въпреки че това бяха задължения на ветеринарната служба, а пчеларите сами трябва да "намерят" стандартните документи.

Документи за вземане на проби и изпращане на проби:

1) актът за вземане на проби (приложен към инструкциите, може да бъде изтеглен в интернет);

2) придружаващо направление към лабораторията за изследване на безизходица;

3) проби, взети и запечатани според ветеринарно-санитарния паспорт на пчелина.

Обикновено се събират мъртви пчели, мед и пчелен хляб. Не забравяйте да съберете и зелената маса от района, който са посетили пчелите, както и проби от растения.

Ако е възможно, препоръчително е да изпратите избрания материал в две лаборатории за надеждност.

Какво показва горчивият опит: първо, от ветеринарната служба избраните проби сеа изпращат в лаборатория, която няма реагенти за пестициди, предизвикващи отравяне. И се губи време и пари, докато се чакат резултатите от изследването. След това пробите от пчелите отново са взети и изпратени във втора лаборатория. И отново разходи и чакане!