Специалистите съветват да се ограничи консумацията на бърза храна, за да се сведе до минимум употребата на трансмазнини.

Изследванията показват, че употребата на трансмазнини увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а също така причинява развитието на възпалителен процес в организма.

В същото време трансмазнините, съдържащи се в месото и млякото, са безопасни, но изкуствено създадените (промишлени трансмазнини, частично хидрогенирани мазнини) са опасни за здравето.

Експертите твърдят, че трансмазнините се намират в бързата храна (хамбургери, пържени картофи, пържено пиле, риба), в заместители на масло, хидрогенирани растителни масла, печива (кифли, торти, понички), заместители на мляко и сметана за кафе, картофен и царевичен чипс, замразени готови ястия.

Когато купувате продукти, експертите съветват да прочетете състава и да обърнете внимание на съставките.