Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди провеждането на зимното пръскане, което обикновено се извършва през март.
Изрязаните, сухите и заразени с болести клонки, се изгарят.
Големите отрези е препоръчително да са намажат с блажна боя, за предпазване на дървесината от навлизане на инфекции.
Задължително е при костилковите овощни видове да се изрежат до здраво всички клонки, заразени от кафяво гниене и сачмянка.
При ябълките се изрязват клонките, нападнати от брашнеста мана.
При семковите овощни видове, ако има клонки нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.
Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки такъв отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.
За да плододават редовно дръвчетата, те се нуждаят не само от редовна резитбата, но и от останалите добри практики - торене, напояване и борба с болестите и неприятелите.
Коментари