Има 5 начина, казваме на Васил Димов от Никопол, който иска да се пробва този сезон

Присаждане чрез копулация

Прилага се, когато подложката и присадника са еднакво дебели (не повече от 1 см в диаметър). Извършва се през зимните месеци до започване на сокодвиението. И на подложката, и на присадника се правят коси отрези с дължина 3-4 см, след което се съединяват и превързват.

Присаждане на кози крак

Прави се, когато подложката е с диаметър 2-10 см (най-добре е 2-5 см). Извършва се до началото на сокодвижението. Калемите се събират през февруари. На подложката се правят два разреза, в дълбочина с дължина около 3 см, които образуват ъгъл. На калема с два коси отреза се образува клин, който трябва да влезе плътно в леглото на подложката.

Присаждане на разцеп

Прилага се при подложка с диаметър между 2-6 см. Извършва се от февруари до началото на април. При този начин подложката се разцепва с нож на 4-5 см дълбочина. На долната част на резника на 1 м под пъпката чрез два отреза с дължина 4-5 см се оформя клин. Този клин се вмъква в разцепа на подлоката, след което се превързва и замазва с мехлим.

Присаждане на седло

Използва се, когато клоните за облагородяване са по-дебели от резника. На подложката се прави страничен зарез, при който се премахва кората с част от дървесината, с дължина 2-3 см. Върху калема се прави същият отрез, в горния край на който се засича във вид на седло, за да се закрепи добре.

Присаждане на страничен зарез

Прилага се при клон и клонки с дебелина 1.5-2 см. При него се прави зарез на подложката на дълбочина до 1/3 от дървесината. Долната страна на калема се изрязва във формата на клин, дълъг 2.5-3 см, който се вмъква в зареза. Следва завръзване и замазване.