Най-големият европейски производител на птиче месо – Полша, се сблъска с голям проблем в началото на годината. В Източна Полша е регистрирано огнище на високопатогенния птичи грип H5N8, който може да е опасен и за хора, съобщава Money.pl.
В страната не е имало огнище на птичи грип от 2017 г.
Анджей Даниелак, президент на Полската асоциация на животновъдите и птицевъдите, че има опасност да пострадат три ферми, в които се отглеждат 350 000 птици в радиус от три километра от откритото огнище. Ще бъдат унищожени 60 000 пуйки.
Ветеринарните служби вече провеждат процедурите по ликвидиране на опасния вирус, коментират местните власти в Любартовски окръг, а местните медии публикуват кадри на полицейски коли, блокиращи пътищата в района.
По-късно полските власти съобщават, че именно птичи грип е причината за смъртта на поне 25 000 пуйки във ферми, намиращи се близо до границата с Украйна и Беларус.
Главният ветеринарен лекар на Люблинска област Павел Пиотровский потвърди, че птичи грип H5N8 е унищожил пуйки в две птицеферми, Районът, в който са разположени стопанствата, са заобиколени от езера с голям брой диви птици, а фермите са много близо дена до друга.