Иглолистните и вечнозелените видове придават целогодишен декоративен облик на вашият двор и трябва да намерят място във всяка градина, както и да се прилагат най-правилните техники при тяхното отглеждане.

Създаването на вечнозелена градина не е проста работа, но пък е напълно възможна. Как трябва да постъпите, ще ви подскаже европейският опит, защото подобни градини там има още от XVII век. Появили са се за пръв път в Англия, след това станали популярни в Нидерландия и Германия. В тези градини растат рододендрони, калмия, ерика, брукенталия, гаултерия.

През годините е натрупан доста солиден опит в отглеждането на екзотични растения. За да си подберете екземпляри, посещавайте цветните борси и изложенията на цветя, четете научно-популярна литература.

Добре е да си нарисувате бъдещата градина такава, каквато я виждате, за да прецените вписва ли се в общата композиция на вашия двор.

Освен това трябва навреме да се погрижите за кисела торфна пръст и пръст с борови и елхови иглички, която можете да си набавите от някоя иглолистна горичка.

Пясък и дренажна пръст трябва винаги да имате под ръка.

За подобна градина трябва да изберете слънчево и добре защитено от ветровете кътче земя. Най-вероятно след време то ще се превърне в любимо място за всички. През пролетта, в средата на април или първата десетдневка на май, пристъпете към реализацията на плановете си.

Особен колорит на градината ще придадат декоративните вечнозелени дръвчета-джуджета Ц хоризонталната хвойна например, красиво цъфтящите ниски храстчета (лаванда, махония, златиста туя).