Представяме ви една идея за растителна група в градината, която да радва окото с цвят и форма през цялата година. Видовете са подбрани така, че да ги намерите лесно в родните градински центрове и разсадници.

Тъй като през последните години има голямо разнообразие в сортовете на тези видове, може да не следвате схемата на 100%, а да подберете сортове, които ви допадат по форма и цвят най-много.

В предложението за вертикален акцент е избрана смарагдовата туя (Thuja occidentalis "Smaragd"). С хубавия си зелен цвят и конусовидна, правилна форма тя е желан гост във всяка градина.

Подбрани са и две кълбовидни форми на туята, заради цвета, формата и размера им. По-голямата, със златен цвят е Thuja occidentalis "Golden Globle" (Туя "Голдън Глобъл").

Тя ще даде приятен контраст и ще наложи златистия цвят в композицията. Необходимо е само да я оформяте с ножица един-два пъти в годината.

По-малката, разположена на преден план, е компактна, гъста и особено привлекателна - това е сорт Даника.

На преден план са разположени и два сорта хвойни (Juniperus). Едната е съвсем стелеща се с леко синкав цвят (Juniperus horizontalis "Douglasii"), а другата е със среден размер и обагрена в жълто (Juniperus mediq "Gold Star").

За допълнителен акцент засадете и един червенолистен кисел трън, наричан още берберис. За препоръчване е Berberis thunbergii "Atropurpurea". Това е популярен сорт, който е непретенциозен и лесен за отглеждане и ще намерите във всеки градински център. Все пак може да изберете и друг сорт берберис, например Кармен, който е с тъмночервени и по-заострени листенца.

Киселият трън се оформя лесно и дава цвят през целия вегетационен период. Листата са червени и ефектът в градината е фантастичен.

Засадете на слънце, за да бъде цвета наситен и ярък. Имайте предвид, че този храст е бодлив и листата му опадват през зимата.

В този мини проект, това, че е листопаден не е проблем, тъй като е засаден на заден план и обграден от вечнозелени видове, които ще компенсират този му недостатък и ще осигурят целогодишния ефект на растителната група. Тя е сравнително малка и за реализирането й са необходими 2-3 квадратни метра площ.