Поиска да посочим Ивана Георгиева от София

Отговаряме на читателката ни Ивана Георгиева, която по телефона ни съобщи, че има вила в Искърското дефиле и желае да си осигури най-подходящите сортове за района.

За района на Искърското дефиле ще бъдат най-подходящи сортове, които са от групата на ранозреещите и с повишена студоустойчивост.

Между другото, студоустойчивостта е качество на отделните сортове лози, което се определя не само от физическата им издръжливост, но и от тяхното физиологично състояние.

Тъй като ранозреещите лози имат по-кратък вегетационене период, те по-добре биха могли да успеят да се подготвят за зимата, с по-добре узрели и по-навреме леторасти.

За сведение:

Зимните пъпки на чуствителните лози измръзват по време на покоя при температура под минус 15°C.

А тези на студоустойчивите удържат до минус 21-22°C. Такива температури се случват в района.

Добре е да се знае, че не всички ранни десертни сортове са от групата на студоустойчивите, затова не се препоръчват всички.

За места с по-малки температурни суми и по-голяма надморска височина някои от тях подходящи, ако за узряване на гроздето е необходима по-малка температурна сума.

Когато прочетете, че вегетацията им е по-къса леторастите успяват добре да узреят преди да настъпят зимните студове, които са характерни за района, а от там и лозите презимумат по-успешно.

Съвет

Важни за успешно иззимуване са агротехническите мерки от ваша страна - засаждане на защитени от вятъра места, подходяща формировка, загрибване, торене, растителна защита .

Кои са много ранните десертни сортове?

Кои формировки са подходящи за тях

Суперран Болгар можете да отглеждате асмовидно

Суперран Болгар можете да отглеждате асмовидно

Перл дьо Ксаба

у нас е популярен повече като Перла или Ранозрейка, и е внесен от Унгария.

Отнася се към най-ранозреещите сортове - узрява към края на юли и началото на август.

Има средно силен растеж и много добра родовитост. Отличава се със сравнително добра студоустойчивост и е подходящ за по-хладни райони и места с надморска височина до 800 м.

Най-подходящата формиравка за него е стъблен или приземен Гюйо с 1-2 плодни пръчки с по 10 очи и 3-4 чепа с по две очи. Не е подходящ за асмовидно отглеждане.

Армира

Българският сорт е към групата на най-ранните. Гроздето му узрява в края на юли и началото на август.

Отличава се със силен растеж, много добра родовитост и много добро узряване на леторастите - това го прави подходящ за отглеждане в райони с по-малки температурни суми и надморска височина до 800 м. Сравнително студоустойчив е.

Подходящата резитба при сорта Армира е само на чепове с по две очи. Може да се отглежда асмовидно.

Суперран Болгар е от групата на ранните сортове, гроздето му узрява в началото на август.

Лозите са силнорастящи и с много добра родовитост. Имат добра студоустойчивост, но при повреда от екстремно ниски зимни температури трудно се възстановяват. Може да се отглежда в райони с надморска височина до 800 м.

Подходящата формировка за Суперран Болгар е стъблен Гюйо с две плодни пръчки с по 10-12 очи и 3-4 чепа с по две очи. Може да се отглежда асмовидно.

Плевен е много ранен български сорт.

Гроздето узрява в началото на август. Лозите са със силен до буен растеж и с добра родовитост.

Не е устойчив на ниски зимни температури, но където няма екстремни такива може да се отглежда на височина до 800 м.

Плевен плододава много добре при стъблена формировка и смесена резитба - плодни пръчки с по 10-12 очи и чепове с по две очи. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Сортът Плевен узрява в началото на август
Сортът Плевен узрява в началото на август