Започват първите зимни подхранвания на есенниците. Най-актуални стават тороразпръскващите машини

Големите фермери обръщат внимание на терагаторите

Екип на в. "Български фермер"

Януари, след като отпрати именяците с буйните им веселби, започва да напомня на стопаните, че към края на месеца трябва да помислят за първите агротехнически мероприятия на полето. Преди всичко за идващите февруарски /зимни/ подхранвания на посевите. Тогава се прави и първото голямо наторяване на есенниците. На практика това значи избор на торове, на техника и на точни срокове за различните култури, съобразно различната големина на обработваемите полета и почвените им характеристики. Не на последно място е оценката на метеоусловията и използването на прогнозите за промени на времето.

Известно е, че в земеделието се прилагат органични, твърди и течни оборски торове, както и минерални торове в гранулирано, прахообразно и течно състояние. В зависимост от главните направления на своя бизнес земеделецът избира и използва различни тороразпръсквачки, цистерни, ремаркета и дори специален вид пръскачки за старта на първите подхранвания от новия сезон. Всички типове тороразпръскващи машини, които се прилагат в съвременното земеделие гарантират прецизност, икономичност, висока продуктивност в работния процес.

Употребата на конкретните торови комбинации, норми и съотношения, както времето и начина за изполвзавето им зависи преди всичко от:

- спецификата на културите

- климатичните особености на района

- следващите агротехнически мероприятия

- очакваните резултати

- големината на засетите площи.

Торовете трябва да са в точното, необходимо за растенията, количество. Производителите на техника за торене като правило предлагат на пазара надеждност в управлението, прецизност в разпръскването, постоянен контрол на секциите, както удобство и комфорт за оператора. Така вложените в торове средства, а те не са малко гарантират максимални добиви

Торовнасянето има и друг аспект. Всичко изброено по-горе има огромно значение за опазването на околната среда и за предотвратяване на замърсяването на почвите и водите. Тези изисквания се реализират преди всичко чрез новите видове и модели тороразпръсквачки, чрез които електрониката прави торенето дейност и продуктивна, и прецизна, и приятна.

Освен за минерални торове има торачки за течни и твърди оборски торове, както и цистерни и ремаркета. Днес все повече при големи площи се използват тежките торовнасящи машини т.нар. терагатори. Те могат да извършват и слято (разпръснато), и редово (ивично) торене. При разпръснатото торене торът се разпределя равномерно върху цялата площ, а при редовото се прилага по редовете.

При нашите условия течният оборски тор се използва за подхранване на есенниците, като се разпръсква в средата на февруари при първите подхранвания на културите. Стопаните, които обработват по няколко десетки хиляди декара земя, използват за целта и терагатора /прикачен или самоходен/. Верни на своя стил да бъдем в услуга на нашите читатели решихме, че сега му е времето да се опитаме да обясним това понятие - терагатор. Машина ли е, инвентар ли е? И да преценим дали това чудо е полезно за нашите ниви или не.

Правим това и по друга причина. Случи се така, че запитахме опитни земеделци зърнопроизводители дали ползват терагатор. Оказа се, че не знаят какво е това. И още, преди Агритехника 2019, когато попитахме наш супер агробизнесмен дали ще ходи на изложението и за какво, той обясни, че отива да се информира и евентуално да купи терагатор. Така разбрахме, че и ние не познаваме тази машина. И решихме, че в нашата рубрика за съвети можем да споделим някои от нещата, които узнахме за нея от различни източници.

Терагаторите в техните разновидности с три или четири колела имат две съществени предимства: равномерно разпределяне на течния тор върху почвата и голяма експедитивност при разпръскването. Но има и нещо друго, особено важно - това е продукт, за който е нужна твърде голяма инвестиция.

Поради това, който се ориентира към тази, иначе високопроизводителна, машина и иска тя да бъде рентабилна трябва да има значителни източници на течен органичен тор, доста солидни площи със зърнени култури, а някои и инсталиция за биогаз и т.н.

Това са условия, които за разлика от Европа по същество ограничават у нас употребата на терагатора.

На агропазара доста голям брой компании предлагат конвенционални торачки.

Не са много фирмите, произвеждащи ремаркета, цистерни и терагатори за течни торове.

Такива са брандовете Челинджър, Жоскин, Херманос Гарсиа и др. TerraGator 8333 на Challenger е първият, който е получил автоматичната CVT трансмисия на Agco и продължава да е един от най-разпространените в европейското земеделие. TechStar CVT трансмисията има гама от режими за управление. Така че оборотите на двигателя на терагатора да съответстват на оборотите на двигателя на тракторите при прикачните машини.

Класическият триколесен 8333 е оборудван с Agco Sisu 8.4-литров двигател Citius с мощност 360 к.с. и шаси, което понижава центъра на тежестта на TerraGator-а и подобрява стабилността. Кабината има пневматично окачване, като стандарт и е с 15 см по-ниска от предишните модели. Така се осигурява по-добра видимост. Капацитетът на резервоара е от 3500 до 6000 литра и е снабден с напълно хидростатична трансмисия за управление на мощността.

С въвеждането на TerraGator апликаторите за висока флотация се постига точно прилагане на торовите продукти при еднократно преминаване през полето

Днес апликаторите от серията TerraGator C от Challenger продължават да осигурявяват богат избор в приложението на хранителни вещества през зимата или пролетта, като се постига прецизност и гъвкавост на торенето за подпомагане на работата по оптимизиране на добивите.

"Ние непрекъснато търсим начини за по-нататъшно подобряване на точността, мощността и гъвкавостта на нашето оборудване за подхранване на културите", казва Марк Мор, тактически маркетинг мениджър на отдела за торачки на световния концерн AGCO. Серията TerraGator C осигурява винаги висока производителност и гарантира бизнеса на фермерите и удовлетворяването на техните агрономически нужди. Тези апликатори са създадени, за да вършат работа бързо и ефективно, независимо от условията на терена и времето.

Когато става въпрос конкретно за течни торове, TerraGator C Series осигурява съществените предимства, като безпроблемност, ефективност, икономичност и продължителност на работата на полето", добавя той, като уточнява, че това е машина с широко приложение в едрите земеделски стопанства.

Терагатор в действие
Терагатор в действие
Друг модел на машината за разпръскване на течни торове
Друг модел на машината за разпръскване на течни торове
Всеки от моделите има своите високи качества
Всеки от моделите има своите високи качества
Прикачният терагатор също има не малко предимства
Прикачният терагатор също има не малко предимства
Рогаторът е вид терагатор, който тори чрез щанги като пръскачка
Рогаторът е вид терагатор, който тори чрез щанги като пръскачка
Цистерна за течни торове
Цистерна за течни торове