Директните сортове дължат името си на това, че се засаждат направо - без присаждане върху подложки. Предимството им е било в това, че се отглеждат без пръскане и загрибване. Но според специалистите винари тези предимства на директните сортове се елиминират от ниското качество на гроздето им.

То има силно изразен лугав или "лисичи" вкус и дъх, понякога наподобяващ вкуса на някои плодове - ягода, малина и др. За търговска стойност на тези вина не може да се говори. А анализите са показали съдържание на показателя малвин, което вещество е доказано вредно за човешкия организъм. В миналото се е препоръчвало виното от тези сортове да се изварява в ракия.

КОИ СА ТЕЗИ СОРТОВЕ
Кои са познатите у нас имена на тези директни сортове: Отело Ноа, Ербемон, Жакез, Далаваре, хибридите на Сейбел, сорта Аликант Рупестрес, терас No29, известен под името Кераца.

ПРЕПОРЪКАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ
При всяка възможност е препоръчително за създаване на нови лозя да не се засаждат директните (хибридни) сортове лози, а облагородени вкоренени лози от висококачествените наши и чуждестранни сортове.