Как да го подберем по приблизителен протокол

На светлия християнски празник, изпълнен с домашен уют и топла семейна атмосфера възрастните, приготвяйки обилна и вкусна трапеза с постни и месни ястия, разбира се искат да имат и хубаво ароматно червено вино.

Тези, които си го произвеждат у дома, пият и от своето, но често искат да посегнат в магазина и към нещо "по-така" от добрите и професионални изби, които у нас никак не липсват.

Кое червено вино на какво ястие подхожда

Можем да помогнем в избора, когато очаквате гости ценители, или отивате на гости, където общо взето знаете какво меню ще ви поднесат.

Червеното вино е чудесен избор за коледните ястия, особено за тези като капама и печено прасенце, или пък за пълнената пуйка.

И у дома, и в планината, червеното сгрява празничните вечери и двойно услажда вкусните ястия.

За избора му е важен както вкуса на месото, така и на гарнитурата.

Качествено Каберне Совиньон е идеален вариант когато пуйката е пълнена със задушени гъби и друга плътна съставка. Червено вино с по-фина структура се съчетава добре с пуешкото месо.

Капамата "плаче" за червено, и домашното също много и подхожда
Капамата "плаче" за червено, и домашното също много и подхожда

Когато сте заложили на по-лека плънка, например в нея има стафиди и ябълки, тогава много ще пасне един Мискет

Ако на трапезата ще имате изкушения от рода на печеното свинско месо, тогава сомелиерите определено препоръчват

Мерло или Каберне Совиньон

Мерлото чудесно върви там, където за празника има българската вкусна капама. Едно от двете вина е подходящо и за стек с гъби.

Мерло и Каберне не са грешен избор и при трайни месни колбаси, с които мнозина продължават до сутринта.

Същото важи и за плато от сирена - Мерлото е прекрасен вариант със своя аромат - както за български сирене, така и за френски.

Бяло вино за какво

Неписаното правило невинаги е валидно

На ордьоври и ядки много подхожда бялата празнична наздравица

На ордьоври и ядки много подхожда бялата празнична наздравица

Има неписано правило, че бялото вино е подходящо само в съчетание с бяло месо, а червеното - само с червено месо. Но днес за това ограничение се оказва, че нито е вярно, нито се налага да се спазва, нито пък е от най-изисканите.

И все пак...

За ордьоврите, които общо взето са леки и ненатрапчиви, е подходящо бялото леко сухо вино.

Професионалният подход гласи, че когато то е по-сладко, по-силно потиска вкусовите рецептори и вкусът на ястията по-неможе да бъде усетен.

За морските дарове е особено подходящо бяло вино с мек вкус и изискан аромат, което да няма рязка киселинност.

Розето е подходящо за риба, подхожда и на тестени плънки, който много се използват у дома, а също така това важи и за традиционно бяло вино.

Пушената риба също се съчетава отлично с леко бяло вино или розе. За по-мазната риба познавачите препоръчват по-силно бяло вино.

Изключение може да прави за бялото пилешко месо и леко червено вино. А за бели меса със сос, но и с повече подправки - да се поднасят дори и тръпчиви червени вина.

Към печеното месо вървят и двата вида вина - бяло и червено.

А към месо с по-изразен вкус, например патешко или гъше, съветът е да се поднесе определено бяло.

Ястията от телешко или агнешко се сервират с качествено червено - най-подходящо е Каберне Совиньон.

Задушеното телешко месо също много върви с червено вино - то помага за изразяването на вкуса на ястието.