Лютите чушки удължават живота, установиха учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили.

Консумацията на люти чушки може да снижава общия риск от преждевременна смърт с 23 процента. В изследването на италианските учени взели участие 22 811 души, поясни Юрик алърт. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години. Тези от тях, които редовно консумирали люти чушки /четири пъти седмично и повече/,40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.

При това защитният ефект на лютите чушки не зависел от вида на храната, която консумирали участниците в проучването, допълва БТА.

Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохичмичните механизми, чрез които действат червените люти чушки и сродните им култури, съдържащи капсацин. Това е алкалоид, притежаващ лют вкус. Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените клетки, въздействащи на митохондрията на клетките.