Времето ще е подходящо за дълбока оран и сеитба на студоустойчиви култури

Дукена Жолева, aгрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време. В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни.

Условия за забавена вегетация при пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието.

В началото на третото десетдневие на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист.

Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви. Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата в част от източните райони (Главиница, Силистра, Царев Брод, Долни Чифлик, Карнобат) и на места в Дунавската равнина (Новачене).

Вследствие на продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на квадратен метър.

При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза, в която растенията успешно зимуват.

През следващия период валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват дълбока оран на площите, предвидени за пролетни култури.

В южните райони следващият период е подходящ за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, бакла, моркови и др.

Градинският грах е с къс вегетационен период и е добър предшественик на зеленчуковите. Той се развива на всички видове почви, с изключение на тези с кисела реакция. За ранно производство на грах са по-подходящи леките почви.

Предсеитбените обработки на площите, предвидени за отглеждане на грах, включват култивиране и брануване на дълбочина 8-10 см. Сее се на дълбочина 5-6 см по няколко начина:

гнездово - в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 60 см между редовете и 30 см между гнездата

на редове - 20 см разстояние между редовете и 8-10 см вътре в реда

лентова сеитба с 2, 3 до 4 реда в лента при разстояние между редовете 15-20 см и 50-60 см между лентите.