Компанията Meatable обещава, че продуктът ѝ ще се превърне в хуманен, екологичен и вкусен заместител на истинското месо. Масовото производство се планира да започне през 2025 година.

Сега най-разпространената технология за създаване на изкуствено месо си остава производството на база растителни компоненти. Независимо от това, също бързо се развива и алтернативен подход - отглеждане на месо в лабораторията от отделни клетки.

Една от компаниите, работещи в тази област, е холандската Meatable. Миналата година тя представи своя подход към производството на говеждо месо в епруветки. Подобен продукт се разработва от конкурентите Aleph Farms и Memphis Meats.

За да избегне съперничество с тях, холандският стартъп реши да премине към друг популярен вид месо - свинско. Както отбелязва TechCrunch, този ход изглежда особено навременен на фона на повишаването на цените на свинското месо в световен мащаб поради епизоотията на африканската чума по свинете.

Meatable има и други предимства пред своите конкуренти. Например, неговата технология ви позволява да отглеждате тъкани in vitro без използването на животински кръвен серум. Благодарение на това можете напълно да се откажете от убийството. Вместо това компанията взема клетки от живи крави или прасета, превръща ги в плурипотентни стволови клетки и след това насочва развитието на мастната или мускулната тъкан.

Подходът на холандската компания вече привлече 7 милиона долара от инвеститори и 3 милиона долара от Европейската комисия. Тези пари ще бъдат използвани за разработване на биореактор, който ще бъде представен през следващата година. И до 2025 г. се планира да се стартира фабрика, която да произвежда хиляди килограми месо.

Meatable твърдят, че технологията им ще позволи да произвеждат месо, изразходвайки 96% по-малко вода и 99% по-малко земя. При условие, че производството ще консумира енергия от възобновяеми източници, тестовото свинско месо може да се превърне в екологично чист заместител на истинското.