Те обясняват как да изберем правилните продукти, ястия и напитки за трапезата на Нова година, за да бъдат предотвратени неприятни последици за организма.

Според експерти трябва да бъдат прегледани някои рецепти на популярни салати, а преди началото на празника опитайте закупените продукти.

„Повечето продукти на новогодишната трапеза са мазни и необичайни за тялото ни, тъй като не се използват в ежедневната диета. Затова е необходимо да се опита всичко предварително в малки количества“, заяви руската диетоложка Маргарита Королева.

От своя страна, диетологът Сергей Облажко призова на масата да се сложат ястия, базирани на средиземноморската система на хранене.

„Бих предложил да изоставим наситените мазнини, които се съхраняват повече в тялото, тоест по-малко мазнини, повече херинга. Тя съдържа добро рибено масло, витамин D“ , каза той.

Експертите съветват включването на зеленчуци и леки салати в менюто. В същото време е по-добре да откажете майонезата, тлъстите меса и високо въглехидратните продукти.

„Не трябва да готвите тежки салати, където има картофи, варени моркови в комбинация с колбаси, тлъсто месо и майонеза. Струва си да разгледате топли салати с риба или постни с добавяне на голям брой листни салати“, добави Королева.

Що се отнася до напитките, лекарите препоръчват да се пие повече обикновена вода, тъй като тя осигурява добра детоксикация на тялото.

За да не се отровите от алкохол, експертите съветват да не понижавате градуса и да не смесвате алкохола. В идеалния случай пийте не повече от две чаши сухо вино или шампанско.