Десетки земеделски производители от Централна и източна Европа протестираха днес в Брюксел по време на срещата на лидерите на ЕС като ги призоваха да спазят обещаното. А то е - изравняване на плащанията към фермери от ЕС.

Докато министър-председатели и държавни ръководители на страните от ЕС обсъждаха бюджета на ЕС и многогодишната финансова рамка, повече от 50 фермeри от Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия стояха отвън и протестираха за справедливи условия на производителите от държавите-членки на ЕС, за равни преки плащания и силен бюджет за ОСП през 2021-2027 г.. Към протеста се присъедини и за кратко президентът на Литва Гитанас Науседа и литовски евродепутати.

Всички те напомниха на лидерите на ЕС техните обещанията още от 2002 г. за увеличаване на субсидиите към фермерите от Централна и Източна Европа - където някои все още получават почти половината от средното за ЕС. В същото време от тези фермери се изисква да произвеждат една и съща храна, по същите стандарти, но с далеч по-ниска субсидия.

„Европейските лидери днес обсъждат как да разпределят бюджет от милиарди евро, а ние се борим да свържем двата края и да продължим занаята. Всичко, което искаме, е те да изпълнят едно обещание, направено за нас преди години и да доближат плащанията ни до средните за Европа ", каза Арюнас Свитожус, председател на Камарата на земеделието на Литва. 

„Много е добре фермерите от всички краища на Централна и Източна Европа дойдоха в Брюксел, за да се борят за равенство. Искам да направя всичко възможно да представя техните интереси на Европейския съвет, докато преговаряме за бюджета на ЕС ", каза от своя страна литовският президент Гитанас. 

Протестът на земеделските производители е особено навременен, тъй като е един ден след като ЕС стартира водещата си инициатива - Европейската Зелена сделка. През годините и реформите в ОСП фермерите бяха задължени на редица промени в екологична насока.  Но за да направят повече, те се нуждаят от подкрепа. 

В старта на Зелената сделка, изпълнителен директор на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че "отговорността на ЕС е да гарантира, че този преход е справедлив преход и никой да не е изостанал, докато предоставяме Европейската Зелена сделка." Земеделските протестиращи днес се съгласяват и молят лидерите на ЕС да гарантират, че те не са изоставени.

От своя страна протестиращ фермер от Литва, Лина Майлуте, каза пред Red Flag - международна консултантска агенция в областта на стратегическите комуникации, правителствени отношения и управление на кризи.

„Мисля, че това, което лидерите на ЕС не осъзнават, е, че получавам почти половината от това, което средният земеделски производител на ЕС получава като плащания от ОСП. Как могат да твърдят, че действат солидарно, ако продължат да нарушават обещанието си за подкрепа всички фермери еднакво? Всичко, което искаме, е да сме сигурни, че не сме изоставени ".

Източник: Ronan Breen, Red flag.