От юли 2019 г.  действа в сила заповед на БАБХ, която забранява на регистрираните фермерски пазари в цялата страна да предлагат прясно свинско месо, месни заготовки и продукти от свинско месо .

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната, след като тя беше наложена през лятото във връзка с разпространението на АЧС. Това поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) организатори на фермерски пазари в лицето на фондация "Локалфууд.бг" - организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в София и Пловдив, ДЗЗД Фермерски пазар Варна, фондация "Биоселена" - организатор на Фермерски пазар "Произведено във фермата" пред МЗХГ, и Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив.

Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари“, казват те в писмото.

И още: „Предприемането на мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете е необходимо, за да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните животински обекти. Провежданите от нашите организации фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в компетентните областни дирекции на БАБХ, провежда се непрекъснат контрол по отношение подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ. Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за самоконтрол.

От Фермерски пазар „Натурално“ настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани – достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо“, изтъкват от Обединение „Натурално“.