Да въведете ред във вашата барака е една от възвишените радости на живота. Това е идеалното място за облекчаване на прилива от килера, таванското помещение и гаража. Но някои неща просто не трябва да са в бараката ви.

В общи линии там може да се съхранява почти всичко, което минава през вратата. Но няма да е приятно, ако откриете, че даден предмет в хранилището е бил несъзнателно повреден. Познаването на няколко правила за съхранение ще ви бъде от полза (и на вашите вещи) в дългосрочен план.

3 ключови фактора при запазване на вещите

Има някои неща, които не бива да пропускате, за да бъдат вашите съхранявани предмети в добро състояние

Температура

Тъй като бараката е отвън и често не е изолирана, температурните колебания варират значително от лятото до зимата. Това работи по най-малко 3 начина.

От една страна, топлината разширява, а студът свива, което може да увреди чувствителното оборудване.

Освен това студът понякога замразява съхраняваните течности, което ги прави безполезни.

Екстремната топлина, от друга страна, може да превърне вашата барака във фурна. Това причинява сложни химически промени, които могат да доведат до деформации и повреди по ценните ви вещи.

Влага

Тъй като една барака често не е запечатана толкова плътно, колкото къща, шансовете някога да попадне вода в нея са по-високи от тези на дом или постоянен гараж. Освен това по-топлият въздух задържа повече влажност, а повечето бараки не са климатично контролирани. Това може да причини поне 2 сериозни проблема.

Един от тях е мухълът, който също представлява опасност, произтичаща от влага, дори под формата на влажност и недействителен контакт с вода. Мухълът може бързо да унищожи неща, които не искате да бъдат унищожени. Все пак това е причината да ги приберете бараката си на първо място.

Ръждата е друг фактор, който може да поврежда металните предмети в течение на години.

Вредители

Гризачите и буболечките могат да ви благодарят за това, че оставяте ядливи продукти в своята барака. Поставете ги на диета, като използвате тесни съдове за съхранение за всичко, което може да ви се стори привлекателно.

Не е желателно...

Не съхранявайте хартия, тъй като тя е деликатес за многобройни бръмбари и гризачи. Ако все пак ви се наложи да приберете там подобни предмети, сложете ги на сигурно в пластмасов контейнер за съхранение.

Храната за домашни любимци е друг деликатес, на който вашите нежелани “домашни любимци” (мишки, плъхове, еноти и опосуми) ще се радват. Бараката ви може да е достатъчно добре затворена, за да не пуска големите животни, но по-малките ще намерят начин. Ако все пак трябва да държите храната за домашни любимци в бараката, метален контейнер за съхранение, подобен на поцинкована кофа за боклук, може да ви помогне да възпрете неканените гости.

Дрехи или всякакъв плат/кожа могат да образуват мухъл, освен ако не се съхраняват в херметичен контейнер. Могат също така да привлекат мишки и буболечки, така че внимавайте.

Категорично не бива...

За консервираните храни е по-добре да бъдат в стабилна хладна среда през цялото време. Влажността може да причини корозия на консервите, което да доведе до разваляне. Рискът от разваляне се повишава и с температурата. Всъщност високата температура намалява хранителната стойност на продуктите.

Ако притежавате музикални инструменти, които се чудите къде да приберете, имайте предвид, че бараката не е тяхното място. Те могат да бъдат повлияни особено от топлина или влажност в зависимост от вида.

Произведенията на изкуството също се нуждаят от климатичен контрол, тъй като са много уязвими както от топлина, така и от влага. Така че ако искате да поддържате произведенията на изкуството си в добро състояние, дръжте ги вътре.

Електрониката като микровълнови фурни, телефони, компютри и т.н. може да се повреди, ако топлината е твърде силна, така че също не ѝ е там мястото.

Ако съхранявате боя в бараката си, имайте предвид, че тя може да замръзне. Същото същото важи и за какъвто и да е вид лепило. Ако боята е на бучки, след като я разбъркате, най-добре е просто да я смените, като вземете нова.

А на някои неща точно там им е мястото

Бензинът не замръзва, нито маслото. Топлината също не ги влошава, но води до разширяване на газта. Бараката е по-добро място от гаража за леснозапалими течности като бензин. Помислете от тази гледна точка: ако ви бъде дадена възможност, бихте предпочели да изгорите къщата или градинската си барака?

Пропановите резервоари са друг запалим материал, който намира своето място в бараката. Нормалните температурни крайности и влажност не влияят на резервоарите с пропан.

Неща като инструменти и оборудване за тревни площи - колички, градински маркуч, моторни триони, тримери, косачки за трева, ATV, мотоциклети и други, най-логично отговарят на всички изисквания, за да бъдат обитатели на бараката.

Такива са и повечето химикали за трева и градина. Те не се влияят от съхранение на открито, като много течни химикали не губят своята ефективност дори след замразяване. Очевидно би било добре да ги размразите преди да се прилагат.