Санитарната резитба се прави по-рано

От градината се изкореняват и се отстраняват всички изсъхнали дървета.

Задължително е да се съберат сухите и заразените с болести клонки и да се изгорят.

Големите отрези се намазват с блажна боя, за да се предпази дървесината от заразяване с болести и неприятели. Добре е към боята да се добави и подходящ фунгицид.

По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда, яйчни купчинки и пръстенчета, мумифицирани плодове - събират се и се изгарят.

При костилковите овощни видове трябва да се изрежат до здраво всички клонки, заразени от кафяво гниене и сачмянка.

При ябълките се махат клонките, нападнати от брашнеста мана.

При семковите овощни видове, ако има клонки с огнен пригор, се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки такъв отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

ЗИМНО ПРЪСКАНЕ

Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди зимното пръскане, което обикновено е в края на февруари - началото на март. То се прави в сухо и тихо време, при температура поне 5 градуса.

За ябълковото дръвче подобрена етажна корона

Оставя се водач

Ябълковите дървета, които са присадени на силнорастящи подложки, се формират на подобрена етажна корона.

След засаждането стъблото на дръвчето се съкращава на височина 60-70 см. То трябва да има добре развити 8-9 пъпки, от които през лятото израстват нови леторасли. От тях се подбират скелетни клони за първия етаж.

Най-горният отвесно растящ клон се оставя за водач. От останалите леторасли се избират още 4, които са равномерно отдалечени и най-добре развити.

Препоръчва се летораслите да са отклонени от водача под ъгъл 45-50 градуса. Излишните клонки се отстраняват.

При първата зимна резитба на ябълките скелетните клонки се намаляват с около 1/4 до 1/3. При силните клончета съкращаването се извършва малко над мястото, на което ще се изграждат първите полускелетни клони - на разстояние 60-70 см от основата на скелетните клони.

Каква е резитбата след засаждането

Има различия при отделните видове

Ябълката, крушата и дюлята се съкращават по-слабо. Дори при най-неблагоприятни условия резитбата не бива да надхвърли 1/3 от дължината и на най-силно развитото клонче. При много благоприятни условия най-силните клончета се режат така, че да се изравнят с най-слабо развитите.

При сливата, черешата и вишнята се прави по-голямо съкращаване, което може да достигне до 1/2 от дължината на най-силните клончета.

Прасковата изисква най-силна резитба. При нея първото съкращаване може да достигне до 3/4 от дължината на клончетата. Препоръчително е да се почистят всички предивременни клончета на височината на бъдещия ствол, а оттам нагоре да се оставят 7-8 клончета. Най-долните се съкращават на 4 пъпки, след това се намаляват на 3, а най-отгоре - до 2 пъпки.

Основни принципи

Трябва да се осигури здраво срастване между скелетните части, подходящ наклон на скелетните клони и разклонения и съподчиненост на отделните скелетни части.

Здравото срастване между скелетните части е необходимо за избягване на отцепването, което се наблюдава при обилен плодов товар. Скелетните клони се срастват здраво с водача, когато ъгълът между тях е по-голям от 45 градуса, когато те са по-тънки от водача и когато са не повече от 3-4 в етаж. Върхът им трябва да расте изправено, за да се удължават нормално. Най-подходящ наклон за скелетните разклонения е около 30 градуса спрямо хоризонталата. Характерно за водача е вертикалното положение.

Водачът трябва да бъде най-голям по размери, след него по големина да бъдат скелетните клони и разклонения, разположени в долната част на короната, а израстващите над тях да бъдат толкова по-малки, колкото по-високо са разположени.

Технически правила

При резитба на овощните дървета за формиране на короните съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони се извършва на 1-2 мм над подходяща пъпка с лек обратен наклон. Чепове при резитбата не се оставят, тъй като раните зарастват по-трудно.

Когато дървета са по-големи резитбата трябва да се извършва отгоре надолу. Така се преценява добре кои клонки да запази в основата на короната, след като премахне счупените при движенията си по време на работа.

Клончетата и по-тънките клонки се режат така, че да не се оставят при резитбата чепове, тъй като от тях през следващата година израства множество лакомци.

При резитбата за премахването на по-дебели клони и клонки се използва трион. Желателно е по-големите рани да се замазват с овощарска замазка или блажна боя.