Някои видове „вегетарианско“ мляко могат да бъдат много по-вредни от традиционното краве мляко. Това написа Daily Telegraph с позоваване на проучване на британската обществена организация Action on Sugar, което се занимава с ефектите на захарта върху човешкото тяло.

Специалисти в Action on Sugar проучиха колко захар има в популярните топли напитки от британските кафенета. Резултатите показаха, че напитките с добавка на вегетариански видове мляко, като овесено и оризово-кокосово, съдържат много повече захар, отколкото напитки, приготвени с обикновено краве мляко.

В някои напитки на базата на овесено мляко - например в най-голямото лате на Starbucks, изследователите откриха еквивалента на 23 чаени лъжички захар. Пиенето на такава напитка е като да изядете четири шоколадови мъфина или да изпиете три кенчета Coca Cola. Други популярни напитки, приготвени с вегетарианско мляко, също се оказаха много по-сладки от техните версии с обикновено обезмаслено мляко.

„Клиентите, търсещи замяна на традиционното мляко, може да бъдат шокирани, когато научат, че много кафенета използват предварително подсладени алтернативни видове мляко. Често информацията за енергийната стойност на напитките е много трудна за намиране, предимно достъпна само на уебсайтове“, казва Катрин Дженър, ръководител на Action on Sugar. По нейните думи в повечето случаи хората несъзнателно консумират прекомерни количества захар поради факта, че напитките нямат специални етикети. Неотдавнашното мнение за ползите от алтернативното мляко е виновно за това, казва Дженър.

През юли базираната в Лондон компания за проучване на пазара Mintel установи, че поне 25% от британците предпочитат мляко на растителна основа. Най-вече този продукт привлича млади хора на възраст 16-24 години: 33% от тях вече са заменили кравето мляко с бадемови, соеви или кокосови аналози. В същото време 37% от анкетираните посочиха, че причината за този избор е здравето. 36% отбелязват, че това предпочитание се дължи на факта, че животновъдството се отразява отрицателно на околната среда и като отказват естественото мляко, по този начин те спасяват Земята.