Продукти:
за тестото: 300 г брашно, 200 г захар, 150 г масло, 3 яйца, 0,5 ч.лъж. бакпулвер, 1 щипка сол, кората на един лимон, 4-5 големи ябълки, пудра захар за украса, форма за печене приблизително 24 cм;
за сиропа: 400 мл вода, 200 г захар, 1 щипка канела.
Приготвяне: Измийте и подсушете ябълките. Без да ги белите, нарежете на тънки филийки по около 2 мм.
Ярката червена кора ще направи розите още по-интересни.
Ако искате, можете да редувате в една роза червени и жълти резени. За една роза ще са ви нужни 7 филийки.
Дебелите или неравномерни резени ще можете да използвате за пълнежа на шарлотата. Нарежете останалите ябълки на малки парченца.
В тенджера сипете вода и добавете захар и канела. Сложете на котлона и изчакайте да заври.
Когато захарта се разтвори напълно, сипете филийките ябълка, които ще използвате за направата на розите.
Намалете огъня и варете известно време, докато ябълките омекнат. Извадете ги и ги подредете да изстиват.
Сиропът все още ни трябва.
Разбийте яйцата със захарта, лимонената кора и щипка сол. Добавете маслото и продължете да разбивате. Прибавете пресятото брашно и бакпулвера. Разбъркайте добре.
Сипете тесто до една трета от височината на формата, която предварително сте застлали с хартия за печене. Сипете отгоре нарязаните ябълки и покрийте с останалото тесто.
Сега се заемете с оформянето на розите от ябълки. Подредете 7 охладени резена от ябълката, като ги припокривате.
Навийте на тръба, както е показано на снимката. Повторете процедурата и за останалите рози.
Има и друг начин за оформяне на розите. При него се нуждаете от бутер тесто, но пък розите ще бъдат по-красиви. Подредете оформените розички върху тестото. Не е нужно да ги потапяте много надълбоко в тестото, достатъчно е да се задържат на повърхността на шарлотата.
Печете 30-35 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна. Проверете готовността с клечка за зъби.
Преди сервиране полейте ябълковите рози с предварително сварения сироп. Можете да украсите шарлотата отгоре с пудра захар.
Коментари