Допълнителен прием на хранителни вещества с питейната вода с превативна или лечебна цел

Д-р Марейке Шмит, Университет Хохенхайм - Германия

В жизнения цикъл на всяко животно има периоди с по-високи хранителни нужди. И за ефективното му отглеждане е добре да получи подпомагане през фазите на бърз растеж, ветеринарно лечение или ваксинации. Освен това в определени стресови фази - разгонване, транспорт или при промени в храненето, когато консумацията на фураж намалява допълнителният прием на хранителни вещества с питейната вода бързо компенсира недостига.

При правилен подбор и приложение на продукта е възможно да се възстанови чревната дейност и да се засили имунитетът. Много е важно предварителното почистване и дезинфекция на цялата поилна линия.

Водата е най-важната храна за животните, а свинете пият много вода през целия си живот. За да гарантирате благосъстоянието на поголовието си, трябва да им осигурите много вода с добро качество. Прилагането на хранителни вещества с питейната вода става все по-важно при свине и говеда, докато в птицефермите в повечето страни това е разпространена практика. Веществата, които най-често се прилагат по този начин, не са лекарства, предписани от ветеринарен лекар, въпреки че има широка гама от хранителни добавки които могат да се прилагат:

витамини;

аминокиселини;

минерали;

органични киселини;

пробиотици;

етерични масла.

Методът има редица 

предимства: 

използването на различни добавки във водата за пиене позволява тотален контрол върху тяхната употреба от работниците в свинефермата. Видът, дозировката и продължителността могат да бъдат коригирани, за да отговорят по-добре на нуждите на свинете.

Прилагането е бързо и добавките са достъпни почти веднага за животните.

Това е чудесно решение при болни животни, които почти спират да се хранят, а с водата може да им се подават и лекарства.

Но все пак трябва да се имат предвид някои важни аспекти.

Поилната система трябва да осигурява добро разпределение на водата. Трябва да инвестирате в системи за почистване и дозиране. Честотата на прилагане и качеството на добавките увеличават риска от образуване на биофилм. Добавките може да запушат нипелите на капковите поилки.

Водоразтворимите прахообразни продукти трябва да бъдат хомогенни смеси с отличен вискозитет (течливост) и много ниско образуване на прах. Течните продукти, съдържащи мастноразтворими съставки или етерични масла, се използват в емулсия, която трябва да може да се разтвори, без да оставя остатъци.

Комбинацията 

от витамини 

е най-често използвана. Комбинирането на витамини А, D3 и Е в питейната вода е срещана практика за подпомагане на животни в стрес. По този начин свинете бързо се разгонват след отбиването на прасетата. Експеримент показва, че 50% от свинете, на които е подавана тази комбинация чрез водата, се разгонват в рамките на 4 дни след отбиването на прасетата.

Факт е и благоприятното въздействие върху чревната дейност и дихателните пътища на свминете. При здравословни проблеми е много важно свинете да пият вода. С нея могат да се подават вещества за стабилизиране на червата като пробиотици комбинирани с витамини, микроелементи или киселинни продукти - с лечебна или превативна цел.

Етеричните масла като мента, евкалипт или ментол въздействат благоприятно на дихателни пътища на свинете.

Процент свине-майки с разгоненост през първите 8 дни след отбиването на прасетата
Процент свине-майки с разгоненост през първите 8 дни след отбиването на прасетата