Рапицата е дефицитна и плавно поскъпва

03 декември 2019
Агробизнес
11052
1 2 3 4
 

Реколтата в Европа е най-слаба за последните 13 години

Климатичните промени съсипаха посевите в много страни

Алма Давидова

Производството на рапица в Европа за текущия сезон ще спадне, в сравнение с предишния, с 3 млн тона - до 17 млн. тона. Причина е сушата по време на сеитбата. Тази реколта е минимумът за последните 13 години. Затова по оценки на USDA, импортът ще се увеличи с 0,9 млн. тонн - до 5,1 млн тонн.

Вносът на рапица в ЕС през 2019/20 MГ към началото на ноември, в сравнение със същия период на 2018 г. нараства със 77% до 2,67 милиона тона, повечето от които са с украински произход.

От отглежданите 3,3 млн. тона рапица Украйна може да изнесе 2,8 милиона тона, от които 2,55 млн. тона са изпратени в началото на ноември.

Не е ясно откъде ЕС ще закупи поне още 2,4 млн. тона рапица които са необходими преди началото на следващия сезон, въпреки че някои експерти прогнозират увеличение на вноса дори до 6 млн. тона, подчертават анализаторите.

Надеждите бяха, че от Канада могат да бъдат внесени 1-1,2 млн. тона. Въпреки това, дори и при ниската цена на канадската рапица - $ 350 / т и значителен обем оферти, европейските производители ще я купуват само без наличието на ГМО /продажбата на ГМО суровина за територията на ЕС е забранена/.

А и последните новини от Канада са отчайващи. Там неочаквано силните снеговалежи и валежи по време на прибирането на реколтата са горчива изненада за фермерите.

Това е последният удар през една много трудна година, който може да изостри проблемите на земеделските производители през 2020 г., пише Reuters.

Преди екстремното време, секторът на канадската рапица беше изправен пред търговски ограничения от Китай, което доведе до намаляване на износа.

В същото време цените на рапицата в Канада в момента не са по-високи от миналата година, въпреки големите затруднения с реколтата.

Проблемите през този сезон задължително ще се отразят на намеренията на фермерите да сеят рапица през следващата пролет, отбелязва Reuters.

Канадското министерство на земеделието изчислява, че реколтата е около 1,1 милиона хектара, това е 13 процента от общата площ на рапицата.

Австралия също ще намали производството на рапица, поради голямата суша

Анализаторите от IGC в своя ноемврийски отчет намалиха прогнозата за производство на рапица в Австралия през 2019/20 маркетингова година до само 1,8 млн. тона срещу 2,3 млн. тона в предишната оценка, което е по-нисък паказател от предишния сезон(2,2 млн. тона) и е най-ниския за последните 14 години. А износът ще падне до 1,6 млн. тона, в сравнение с 1,9 млн. тона миналата година.

На фона на това прогнозата за световното производство на рапица през 2019/20 маркетингова година е намалена до 68,4 (68,8; 72,2) млн тона.

Експертите намалиха и прогнозата за световния експорт на маслодайната култура за сезон 2019/20 - до 14,88 (15,2; 14,8) млн тона, вследствие на спада на този показател в Австралия.

А очакванията за световния внос на Международния съвет по зърното /IGC/ за 2019/20 е повишена до 5,8 (5,7; 4,1) млн. тона.

Глобалните крайни запаси от маслодайното семе са спаднали до 7,1 (7,2; 7,1) млн т, за сметка на намалените показатели за Европейския съюз - до 0,3 (0,4; 0,6) млн т.

Въпреки прогнозата за дефицит на рапицата в началото на сезона, цената на маслодайното семе на Euronext нарасна през този период само с 5% от 368 на 390 евро / тон.

Но благодарение на ниския курс на еврото, цената в долари е почти съвместима с нивото от миналата година.

Запасите от рапица в Украйна спаднаха с 40%

По данни от 1 ноември, запасите от рапица в Украйна са 234,45 тона, което е 40% по.малко от преди годична , съобщават от Държавната статистическа служба в Украйна.

За отбелязване е, че реколтата от рапица в Украйна през 2019 г. е повече с 16,7% и е 3,3 млн тона.

Производството на рапица в Украйна расте с високи темпове, за разлика от производството на соя, което е спаднало.

Сухите условия по време на сеитбата на зимната рапица за реколта 2020 г. попречиха на европейските и украинските земеделски производители да увеличат значително площите, така че увеличението на производството остава под въпрос.

Освен това европейските земеделски производители не бързат да сеят рапица, тъй като забраната за използване на необходимите пестициди не позволява да се получи добра реколта.

В сравнение с миналата година Украйна намали площите на рапицата с 0,2 млн. хектара - до 1,1 млн. хектара.

Но поради есенния дефицит на влага част от културите се губи, а другата е в лошо състояние.

Допълнителна причина за намаляване на засетите площи бяха по-ниските, отколкото през изминалата година, цени на рапицата в Украйна, въпреки увеличението на цените в ЕС.

Повлияха и новите правила за възстановяване на ДДС при износ на рапица през 2020 г., което ще сведе до минимум покупката на рапица в страната.

Очаква се ЕС да намали производството си с 3 млн. тона - до 17 млн. тона през този сезон, в сравнение с предишната МГ, което ще бъде минимумът за последните 13 години.

През изминалта седмица цената на рапицата на стоковата борса в Европейския съюз се повиши с 0,75 евро - до 390.00 евро за тон.

У нас цената на маслодайното семе се задържа на равновесното ниво от 680 лева за тон.

Анализаторите на MARS отбелязват, че сушата за периода август-септември е попречила на своевременното засаждане на рапицата в някои части на Германия, Франция и Унгария, но обилните дъждове от началото на октомври са подобрили условията за развитие на посевите.

Експортът на рапица от България от началото на годината е с 20% под изнесеното за същия период на предходната година. По данни на САРА износът за 2019/20 г. ще достигне около 390 хил.т. Вносът на рапично семе се предвижда да достигне 35 хил.т.

През последните няколко години пристанище Варна формира около 50% от общия експорт на пшеница и царевица и около 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица.

Данните показват че в износа на ечемик и рапица се отчита ръст от респективно 79,3% и 7,3%.

Световният износ на рапично масло - рекордно висок за сезон 2019/20 г.

Обемът на световния износ на рапично масло през пазарната 2019/20 година ще достигне рекордно високите 5,24 млн. тона, според прогнозата на експертите от Oil World (Германия).

Продължава тенденцията на възход от предишни сезони от 5,19 млн. тона през сезоните 2018/19 и 4,97 млн. тона за 2017/18.

Въпреки факта, че Канада остава най-големият износител на рапично масло в света, доставките през настоящия сезон могат да паднат до 3,1 млн. тона, в сравнение с 3,19 млн. тона през предходния сезон, което от своя страна ще бъде компенсирано от увеличаване на износа - от Русия с 15% (0,75 млн. тона), Украйна с 18% (0,2 млн. тона) и Беларус със 7% (0,3 млн. тона).

Растежът на износа през сезон 2019/20 се очаква да е и от ОАЕ - с 26% до 0,29 млн. тона, от Казахстан - с 17% до 0,07 млн. тона.

От своя страна, страните от ЕС, според експерти, ще намалят износа на масло до 0,18 млн. тона срещу 0,23 млн. тона през предходния сезон, докато вносът на продукти може да се увеличи до 0,3 (0,27) млн. тона.

Вноса на рапично масло може да увеличат Норвегия - до 0,48 (0,47) милиона тона, и Индия - до 0,08 (0,06) милиона тона. Докато Китай ще намали малко - до 1,5 (1,51) млн. тона, а САЩ ще поддържат обема на покупките на 1,77 млн. тона.

Още от Агробизнес
0

От 19 август до 21 септември 2020 г. общинските служби по земеделие ще приемат заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 и подмярка 21

0

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Тихомир Тончев - Г-н Върбанов

0

Доброто качество обаче очаква по-висока цена Пандемията COVID-19 показа колко важно е за държавите вътрешното производство. По ирония на съдбата точно през този агросезон реколтата от есенниците у

0

От 320 лева за тон пшеница от новата реколта до 350 лв./т за качествена хлебна варира предлагането сега. Но повечето фермери се въздържат от продажби в очакване на още по-високи цени

0

В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък. Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“

Последни новини
0

Ще имате по-добър ефект от напояването, като по-дълго запазите влагата в почвата, ако мулчирате околостъблената чаша на дръвчетата. Това е препоръчително и в години

0

Износът на продукти от руските фабрики за селскостопанска техника за първите 6 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата нараства с 13% до 7 милиарда рубли

0

Две неща трябва добре да огледате, ако купувате крава. Това са зъбите и рогата. Зъбите на кравата, която сте решили да купите, може да ви “кажат” колко годишно е животното

0

Над 4,5 млн. тона вече е ожънатата пшеница, 260 хил. т са изнесени Тихомир Тончев Сушата в половин България и дъждовете в останалата са се отразили добре на реколтата от картофи и зле на тази от

0

Сортът, който ще изберете за дворната асма или лозенцето, има голямо значение, защото ще се отглежда на едно и също място в продължение на десетилетия

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специалисти от 4 държави започнаха работа в утробата на някогашния дом-паметник на БКП 3 август е повратната точка - започва стабилизация, каза германски професор, който ръководи екипа Проф. Томас Данцъл от катедрата по консервационни науки в Техническия университет в Мюнхен е ръководител на международния екип

Прокуристът на “Ботев” (Пд) Асен Караславов обяви, че е сериозно разтлевожен да бъдещето на клуба. “До този момент всичко беше точно. След прехвърлянето на акциите аз лично съм много притеснен, а и не само аз. Имах разговори със сдружението на феновете, което получи акциите от досегашния собственик Георги Самуилов

Световният вицешампион с Хърватия Шиме Върсалко и аржентинецът Анхел Кореа са двамата футболисти на "Атлетико" (Мадрид), които са дали положителни проби за коронавирус. В тима на "дюшекчиите", които в четвъртък трябва да играят в Лисабон 1/4-финал от Шампионската лига срещу германския "РБ Лайпциг", веднага са направени нови тестове за COVID-19