Рапицата е дефицитна и плавно поскъпва

03 декември 2019
Агробизнес
5643
1 2 3 4
 

Реколтата в Европа е най-слаба за последните 13 години

Климатичните промени съсипаха посевите в много страни

Алма Давидова

Производството на рапица в Европа за текущия сезон ще спадне, в сравнение с предишния, с 3 млн тона - до 17 млн. тона. Причина е сушата по време на сеитбата. Тази реколта е минимумът за последните 13 години. Затова по оценки на USDA, импортът ще се увеличи с 0,9 млн. тонн - до 5,1 млн тонн.

Вносът на рапица в ЕС през 2019/20 MГ към началото на ноември, в сравнение със същия период на 2018 г. нараства със 77% до 2,67 милиона тона, повечето от които са с украински произход.

От отглежданите 3,3 млн. тона рапица Украйна може да изнесе 2,8 милиона тона, от които 2,55 млн. тона са изпратени в началото на ноември.

Не е ясно откъде ЕС ще закупи поне още 2,4 млн. тона рапица които са необходими преди началото на следващия сезон, въпреки че някои експерти прогнозират увеличение на вноса дори до 6 млн. тона, подчертават анализаторите.

Надеждите бяха, че от Канада могат да бъдат внесени 1-1,2 млн. тона. Въпреки това, дори и при ниската цена на канадската рапица - $ 350 / т и значителен обем оферти, европейските производители ще я купуват само без наличието на ГМО /продажбата на ГМО суровина за територията на ЕС е забранена/.

А и последните новини от Канада са отчайващи. Там неочаквано силните снеговалежи и валежи по време на прибирането на реколтата са горчива изненада за фермерите.

Това е последният удар през една много трудна година, който може да изостри проблемите на земеделските производители през 2020 г., пише Reuters.

Преди екстремното време, секторът на канадската рапица беше изправен пред търговски ограничения от Китай, което доведе до намаляване на износа.

В същото време цените на рапицата в Канада в момента не са по-високи от миналата година, въпреки големите затруднения с реколтата.

Проблемите през този сезон задължително ще се отразят на намеренията на фермерите да сеят рапица през следващата пролет, отбелязва Reuters.

Канадското министерство на земеделието изчислява, че реколтата е около 1,1 милиона хектара, това е 13 процента от общата площ на рапицата.

Австралия също ще намали производството на рапица, поради голямата суша

Анализаторите от IGC в своя ноемврийски отчет намалиха прогнозата за производство на рапица в Австралия през 2019/20 маркетингова година до само 1,8 млн. тона срещу 2,3 млн. тона в предишната оценка, което е по-нисък паказател от предишния сезон(2,2 млн. тона) и е най-ниския за последните 14 години. А износът ще падне до 1,6 млн. тона, в сравнение с 1,9 млн. тона миналата година.

На фона на това прогнозата за световното производство на рапица през 2019/20 маркетингова година е намалена до 68,4 (68,8; 72,2) млн тона.

Експертите намалиха и прогнозата за световния експорт на маслодайната култура за сезон 2019/20 - до 14,88 (15,2; 14,8) млн тона, вследствие на спада на този показател в Австралия.

А очакванията за световния внос на Международния съвет по зърното /IGC/ за 2019/20 е повишена до 5,8 (5,7; 4,1) млн. тона.

Глобалните крайни запаси от маслодайното семе са спаднали до 7,1 (7,2; 7,1) млн т, за сметка на намалените показатели за Европейския съюз - до 0,3 (0,4; 0,6) млн т.

Въпреки прогнозата за дефицит на рапицата в началото на сезона, цената на маслодайното семе на Euronext нарасна през този период само с 5% от 368 на 390 евро / тон.

Но благодарение на ниския курс на еврото, цената в долари е почти съвместима с нивото от миналата година.

Запасите от рапица в Украйна спаднаха с 40%

По данни от 1 ноември, запасите от рапица в Украйна са 234,45 тона, което е 40% по.малко от преди годична , съобщават от Държавната статистическа служба в Украйна.

За отбелязване е, че реколтата от рапица в Украйна през 2019 г. е повече с 16,7% и е 3,3 млн тона.

Производството на рапица в Украйна расте с високи темпове, за разлика от производството на соя, което е спаднало.

Сухите условия по време на сеитбата на зимната рапица за реколта 2020 г. попречиха на европейските и украинските земеделски производители да увеличат значително площите, така че увеличението на производството остава под въпрос.

Освен това европейските земеделски производители не бързат да сеят рапица, тъй като забраната за използване на необходимите пестициди не позволява да се получи добра реколта.

В сравнение с миналата година Украйна намали площите на рапицата с 0,2 млн. хектара - до 1,1 млн. хектара.

Но поради есенния дефицит на влага част от културите се губи, а другата е в лошо състояние.

Допълнителна причина за намаляване на засетите площи бяха по-ниските, отколкото през изминалата година, цени на рапицата в Украйна, въпреки увеличението на цените в ЕС.

Повлияха и новите правила за възстановяване на ДДС при износ на рапица през 2020 г., което ще сведе до минимум покупката на рапица в страната.

Очаква се ЕС да намали производството си с 3 млн. тона - до 17 млн. тона през този сезон, в сравнение с предишната МГ, което ще бъде минимумът за последните 13 години.

През изминалта седмица цената на рапицата на стоковата борса в Европейския съюз се повиши с 0,75 евро - до 390.00 евро за тон.

У нас цената на маслодайното семе се задържа на равновесното ниво от 680 лева за тон.

Анализаторите на MARS отбелязват, че сушата за периода август-септември е попречила на своевременното засаждане на рапицата в някои части на Германия, Франция и Унгария, но обилните дъждове от началото на октомври са подобрили условията за развитие на посевите.

Експортът на рапица от България от началото на годината е с 20% под изнесеното за същия период на предходната година. По данни на САРА износът за 2019/20 г. ще достигне около 390 хил.т. Вносът на рапично семе се предвижда да достигне 35 хил.т.

През последните няколко години пристанище Варна формира около 50% от общия експорт на пшеница и царевица и около 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица.

Данните показват че в износа на ечемик и рапица се отчита ръст от респективно 79,3% и 7,3%.

Световният износ на рапично масло - рекордно висок за сезон 2019/20 г.

Обемът на световния износ на рапично масло през пазарната 2019/20 година ще достигне рекордно високите 5,24 млн. тона, според прогнозата на експертите от Oil World (Германия).

Продължава тенденцията на възход от предишни сезони от 5,19 млн. тона през сезоните 2018/19 и 4,97 млн. тона за 2017/18.

Въпреки факта, че Канада остава най-големият износител на рапично масло в света, доставките през настоящия сезон могат да паднат до 3,1 млн. тона, в сравнение с 3,19 млн. тона през предходния сезон, което от своя страна ще бъде компенсирано от увеличаване на износа - от Русия с 15% (0,75 млн. тона), Украйна с 18% (0,2 млн. тона) и Беларус със 7% (0,3 млн. тона).

Растежът на износа през сезон 2019/20 се очаква да е и от ОАЕ - с 26% до 0,29 млн. тона, от Казахстан - с 17% до 0,07 млн. тона.

От своя страна, страните от ЕС, според експерти, ще намалят износа на масло до 0,18 млн. тона срещу 0,23 млн. тона през предходния сезон, докато вносът на продукти може да се увеличи до 0,3 (0,27) млн. тона.

Вноса на рапично масло може да увеличат Норвегия - до 0,48 (0,47) милиона тона, и Индия - до 0,08 (0,06) милиона тона. Докато Китай ще намали малко - до 1,5 (1,51) млн. тона, а САЩ ще поддържат обема на покупките на 1,77 млн. тона.

Още от Агробизнес
0

ДФ „Земеделие“ продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени са 79 781 705,04 лева на 9315 животновъди по пет схеми за обвързано производство

0

За да пазят стадата, животновъди често си нанасят по-големи вреди Радина Иванова От 70-те години на XX век, когато вълците у нас са били едва 100, до днес популацията им се е увеличита десетократно -

0

На родните стопани се препоръчват протеинови сеитбообращения и намалени обработки Една от основните цели на новата ОСП от 2021 до 2027 г. ще е грижата за околната среда и климата

0

Според заповедта на министъра на земеделието Десислава Танева от 27.11.2019 година, която днес е публикувана, одобреният проект на специализиран слой на площите

0

Стопанската година трудно я започнахме, но сме оптимисти, защото се повиши културата ни на земеползване и споразумяване, отговаря Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ Диана Ванчева

Последни новини
0

И трябва да е леснодостъпна Котките са много претенциозни животни и това важи и за тоалетната им. Обикновено отворената тоалетна ги устройва. Но нейният основен недостатък

0

Боряна Плашкова Откакто засушаването стана все по-продължително и често явление, предизвикано от климатичните промени, учени от цял свят се опитват да улеснят живота на културните растения в

0

Извършват се следните практики: 0 избира се една рамка с изгладена празна светлокафява плодникова (корпусна) пита; 0 в 2 л кипната чиста питейна вода се изсипват 4 кг кристална бяла захар и се

0

Снегът не е опасен за овощните дървета и ягодоплодните видове. Растителните части имат различна устойчивост на студ. Корените например са много по-чувствителни от короната

0

В Китай се родиха първите хибриди между прасе и маймуна, като от осем екземпляра са оживели само два, пише в. "Метро". При провеждането на експеримента в четвъртия ден на зачатието в 4 хиляди свински

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двама млади българи пътешестват из Европа благодарение на инициативата DiscoverEU   Вероятно мечтата на мнозина е да пътуват безплатно, да опитат чуждестранна кухня и да се запознаят с историята и забележителностите на други държави. Тя се сбъдва за Спас Николов и Рафаела Иванова, които са сред победителите на инициативата DiscoverEU

“Аз, виртуалният астронавт” - книгата на българина Светослав Александров, вече е в Космоса. Тя трябваше да излети на 25 ноември, но след леко забавяне по технически причини отпътува в петък сутринта в 10,18 ч. наше време. Тогава от космодрума на полуостров Махия в Нова Зеландия излетя американската космическа ракета “Електрон”

Абсолютен женкар и всеизвестен любовник - легендарният актьор Марлон Брандо е имал отношения с изключително желани жени като Мерилин Монро, Урсула Андрес и Рита Морено, както и стотици други.  Нова биография за живота му разкрива, че той не е крил хомосексуалността си. Още във военната академия, в която постъпва на 17 години