Кога ще започнат да снасят токачките в домашни суловия и по колко яйца зависи от условията на отглеждане на едрите птици. В природата тези птици снасят яйца само в топлото време на годината. Със застудяване на времето яйценосността намалява, а след това и съвсем спира.

Първото яйце ще намерите в полога с настъпване на половата зрялост на токачката, което се случва на 6-8-месечна възраст. Тази разлика се обяснява с наличието или липсата на специализирани добавки в дажбата.

Самците съзряват по-бавно. И се получава така, че самци на една възраст с половозрели самки не могат да оплодят яйцата

И при токачките са наблюдава нарастващ тип яйцеснасяне. Това означава, че когато започнат да снасят яйца, те го правят през ден, а после може да снесат 2-6 яйца по ред. В продължение на 2-3 месеца тяхната яйценосност се увеличава, след това птиците спират да снасят за известно време. Това е обусловено от потребността на организма да си почине и да възстанови жизнените си сили за следващото яйцеснасяне.

От токачка може да получите около 150 яйца.

При домашно отглеждане половата зрялост настъпва през есенните и дори през зимните месеци, затова токачките може да започват да снасят едва напролет в зависимост от температурата на въздуха, продължителността на светлинния ден, наличието на витамини във фуража и др.

Яйцата на токачката (вдясно) тежат 43-45 г
Яйцата на токачката (вдясно) тежат 43-45 г