Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени.

Миналата седмица той заяви пред в."Български фермер", че ще предявят искане и за подкрепа при покупката на препарати за растителна защита, което е особено нужно за биопроизводителите в сектора.

Според него вече е време за нова държавна помощ за защита на насажденията от градушки, както и от проливни дъждове, слани, зимни измръзвания, които бързо съсипват реколтата.

На семинар на асоциацията в с.Чифлик край Троян беше споделен и посочен за пример опита на Унгария за изграждане на националната система за борба с градушките, от който бихме могли да вземем най-ценното. Той показвал, че там първо е имало етап на доброволна такса за противоградова защита, но той не е заработил, затова държавата е избрала създаването на взаимо-спомагателен фонд с нейно участие и участие на фермерите.

Според зам.-министър Кръстева от три години в Унгария има задължителна такса от земеделските производители. Но така може да се кандидатства на държавно ниво по мярката за управление на риска от Програмата за развитие на селските райони. И допълни, че това ще даде възможност да се изплащат обезщетения на фермерите не само за 100% пропаднали площи, а и за 50%.

Статистиката показва, че производството на малини бележи 30% ръст спрямо 2018 г., площите са станали 22 хил. дка, а прибраната продукция е над 10 хил. тона. Пресните, охладени и замразени малини имат положително експортно салдо и се купуват в Гърция, Унгария и Италия, а ягодите - в Румъния, Нидерландия и Великобритания.