Днес МЗХГ ще изпрати уведомителни писма и стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите, получили държавна помощ за горски заменки. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева време на брифинг в Народното събрание, предаде "Фокус".

"Настоящата трибунка я даваме за да ви информираме за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. Малко хронология на събитията. С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. НПО бяха информирали и ЕК и започна проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат тук с решение на НС бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд", каза още Танева.

По думите й ЕК се произнася, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна и следва бенефециерите да възстановят полученото в повече.

"В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. Тази оценителна комисия приключи своята работа, като от 132 договора в 103 установи неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефециерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефециерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. Днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефециери и стартира процедурата за възстановяване на надвзетите суми от бенефециерите. До края на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефециери", заяви още Танева.

Тома Биков
Тома Биков