Авансови плащания от почти 10 млн. лв. изплати Държавен фонд "Земеделие" на 405 фермери, подписали договори по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г., съобщават от фонда.

Това са близо половината от подалите инвестиционни предложения през 2018 г. по време на втория прием по подмярката, който се осъществи през ИСУН.

В края на лятото ДФЗ – Разплащателна агенция одобри за финансиране общо 880 предложения на начинаещи земеделски стопани, които попадаха в 100% бюджет на приема в размер на 22 млн. евро.

Само за 20 дни след встъпването си в длъжност новият изпълнителен директор Васил Грудев успя да организира забавянето по одобряването на проектите на младите фермери. За наваксването бе ускорена и обработка на документите за извършване на първото авансово плащане чрез облекчаване на административна тежест от представяне на хартиени досиета и документи.

Административни проверки преди плащане в момента са правят служебно, на базата на осигурените достъпи до масивите на съответните ведомства, както и въз основа на въведения автоматизиран процес на изчисления. Така значително се съкрати нормативно определеният срок от два месеца за изплащане на финансовата помощ.

До две седмици се очаква Разплащателната агенция да преведе първото плащане и по останалите сключени договори на младите фермери по подмярка 6.1.