Компанията от Сан Франциско предлага да се направи месо от вода, въздух и минерали. Младият стартъп, наречен Air Protein и базиран в Сан Франциско, обяви създаването на първото в историята изкуствено месо на "въздушна основа".

Фирмата е вдъхновена от идеята на НАСА от 60-те години да използва въглеродния диоксид, отделян от астронавтите, за да превърне микроорганизмите в храна, пише New York Post. В основата на тази разработка са били микроорганизмите хидрогенотрофи, които в присъствието на водород намаляват въглеродния двуокис до метан. Тогава произведената енергия ви позволява да създадете необходимите протеини - компонентите на месото.

Мисията на Air Protein е да храни човечеството с храни, направени от въздушен протеин. Според прессъобщение на уебсайта на самата компания, протеинът, който се съдържа в месото, се произвежда чрез естествени процеси и е „напълно без употреба на пестициди, хербициди, хормони или антибиотици“.

Това включва елементи, намиращи се във въздуха, след което те се превръщат в богат на хранителни вещества протеин със същия профил на аминокиселина като животинския, който съдържа витамини от група В. Резултатът е продукт, който прилича на светлокафяв прах и има "неутрален вкус". Въпреки че е трудно да го наречем пълноценно месо, според представители на стартъпа, то може да се смесва с други съставки и да се готвят пълноценни ястия или да се използва като добавка в протеиновите барове и шейкове.

По този начин Air Protein планира да произведе храна - постни бургери, богати на протеин макаронени изделия, зърнени храни, напитки и много други - в рамките на няколко часа, независимо от метеорологичните условия и годината.

„Статистиката е ясна. Нашите ресурси са под силен натиск, за което свидетелстват горящите гори на Амазонка, обезлесяването и нарастващата суша. Трябва да произвеждаме повече храна с по-малка зависимост от селскостопанските и водните ресурси. Въздушното месо решава тези и други проблеми“, казва изпълнителният директор на Air Protein Лиза Дайсън, служител в университета в Беркли. „Ние вярваме, че месото на въздушна основа е революция, която ще помогне да се реши въпросът с храненето за бъдещите поколения, без да се натоварва природата.“

Преди това учените пресъздадоха текстурата на изкуственото месо и опровергаха дългогодишното твърдение, че червеното и преработеното месо са нездравословни.