Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС

ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г. фирмата получи нов импулс за развитие през 2008 г, придобивайки правата за марката CHALLENGER на корпорацията AGCO.

През следващото десетилетие до края на 2017 г. ВАРЕКС успешно наложи продуктите от гамата и най-вече гумено верижните трактори в България, като постигна завидните 90% пазарен дял в този специфичен сегмент, насочен към крупните земеделски стопанства в страната.

В периода 2010-2014 г. ВАРЕКС доби права върху колесните трактори от марката VALTRA на корпорацията AGCO, като постигна ръст в продажбите от 350% за периода, превръщайки финландските машини в търсен и желан помощник в работата на полетата и горите в България.

От 2014 г. до момента, ВАРЕКС е официален представител и стратегически партньор на глобалната марка MASSEY FERGUSON с пълна гама продукти,

както и на марката комбайни LAVERDA и зелената линия на корпорацията AGCO – FELLA.

С тази стъпка в развитието си ВАРЕКС получи достъп както до традиционните си клиенти със средни и големи стопанства, така и до по-малките фермери, като запълни и последните сегменти от продуктовото си позициониране и изграждане на траен имидж на пазара.

През тази година ВАРЕКС представи пред българската земеделска общност революционния нов модел комбайни MF IDEAL,

като проведе серия демонстрационни жътви на пшеница, слънчоглед и царевица в различни региони на страната.

Наред със стратегическото си партньорство по налагане на продуктите от марките на AGCO фирма ВАРЕКС си партнира също с производителите GALUCHO, LEMKEN, GREAT PLAINS, SEPPI M., KURT, AGREX, GRIM, GUSTROWER, PEZZOLATO, NARDI и други.

ВАРЕКС поддържа пълно национално покритие със седем собствени бази в ПЛОВДИВ, СТ. ЗАГОРА, МОНТАНА, ПЛЕВЕН, РУСЕ, ДОБРИЧ и СОФИЯ, и две партньорски структури в КАРНОБАТ и ТЪРГОВИЩЕ.
Екипът на фирмата наброява близо 80 души, като над 60% от тях в следпродажбена фаза.

Фирмата е разпознаваема сред своите клиенти с коректност в отношенията, авангардност на предлаганите технологични решения и всеотдайност в решаването на възникналите казуси и проблеми в процеса на експлоатация на предлаганата техника.

Пример за успешно

земеделие

и бизнес начинание

Носителят на приза " Атробизнесмен на България" за 2019 г. Станчо СТАНЧЕВ от с. Медово, община Братя Даскалови съчетава в себе си характеристиките на модерен земеделски предприемач, като олицетворява представите за успех в бранша не само в контекста на българското земеделие.

Запознат със земеделието в помощ на баща си Яко СТАНЧЕВ от 1990 г. насам, Станчо преминава през всички етапи на израстване, като днес управлява стопанство от 14-15 хил.дка, разположени в живописния район на Предбалкана в полупланинската част на Средна Гора.

Специфичната локация на родното му място поставя от само себе си въпроса за диверсификация на земеделските култури – зърнени (пшеница и слънчоглед), овощни (череши и сливи) и маслодайни (рози и лавандула). В процеса се формират и приоритетите на стопанството.

Като естествен нов етап от развитието идва и решението за интеграция на производствения процес за добавяне на стойност чрез инвестицията в изграждане на розоварна инсталация през 2018-2019 г., която да преработва произведената в земеделското стопанство суровина.

Към момента цялата продукция на това съоръжение е предназначена за износ към международните пазари, като утвърждава качествата на изключителната българска роза Дамаскиня и розовия маслен екстракт, придобил своята популярност през годините и станал национален символ.

На фона на описаните успехи и постижения на Станчо тези, които го познават, биха казали, че той е скромен и здраво стъпил на земята мъж, с мечти и амбиции от една страна, но и с реалистична представа за възможностите за постигането им. Именно този баланс го прави успешен през годините.

Надеждните партньорства

„Успехът не е самотно начинание“ бе казал някой мъдрец. И освен баланса в преценките при поставените цели и реалистичните възможности, Станчо СТАНЧЕВ има изградени дълготрайни партньорства, на които той може безрезервно да разчита по пътя към успеха през годините.

Едно такова партньорство, което датира от вече близо 10 г., е с фирма ВАРЕКС. То еволюира, като се основава на изграждането на трайни отношения, които са се доказвали през годините многократно именно в трудни моменти и периоди.

Станчо се доверява за първи път на своя по това време нов доставчик през 2011 г., закупувайки на лизинг комбайн CHALLENGER. Скоро последва трактор VALTRA, после верижен трактор CHALLENGER и втори комбайн MASSEY FERGUSON. Машините получават отлична сервизна поддръжка.

В началото на тази година бяха доставени ДВА НОВИ трактора MASSEY FERGUSON, ключовете на които бяха връчени на техния собственик лично от президента на MASSEY FERGUSON Тиери ЛОТ и вицепрезидента по продажбите Франческо КУАРАНТА на импровизирана церемония в с. Медово.

Двамата високопоставени представители на ръководството на най-популярния бранд в света бяха откровено заинтригувани от производството на рози и лавандула – суровини, използвани в парфюмерийната индустрия (развита във Франция и Италия, от където произхождат господата).

През лятото на тази година ВАРЕКС проведе мащабна кампания по демонстрационна жътва с комбайните MF IDEAL в страната, като част от своя PLATINUM Master Class за практическо обучение. Станчо СТАНЧЕВ ще бъде един от първите клиенти на фирмата за този уникален продукт.

Отношението и професионализма са всичко

Върховите технологии съпътстват успеха. Често пъти обаче дори и те могат да провалят усилията на земеделците при липсата на адекватна следпродажбена, гаранционна и извън гаранционна поддръжка – истина, за която все повече фермери и предприемачи у нас си дават реална сметка.

„Няма машина, която да не аварира в работа“ е реплика, придобила смисъла на аксиома в земеделието. Въпросът е дали дистрибуторът или дилърът са подготвени да посрещнат предизвикателствата на модерните технологии в полето и да отстранят проблема бързо и ефикасно

„Кадрите решават всичко“ е друга общоизвестна реплика. Подготвените и мотивирани кадри, бихме добавили ние, за чието обучение, квалификация и оборудване е инвестирано в продължение на години. Само тези кадри, придобили полеви сервизен опит, са годни да посрещнат предизвикателствата на съвременното земеделие.

Тенденциите у нас неизменно следват тенденциите в Западна Европа. Макар и със закъснение, мотивите за избор на земеделска техника постепенно се променят, а фокусът се измества от простия признак „цена“ към по-комплексни показатели, като „стойност на придобиване“.

Неизменното обаче е доверието, което се изгражда между партньорите в този процес – нещо за което трябва да се полагат грижи и усилия ежедневно. Нещо, което съществува в отношенията между Станчо СТАНЧЕВ и ВАРЕКС през годините.