"Между полето и дворното място: трансформации на градинарските практики в с. Туроковци - едно полупланинско село"; ""Цветът на нацията": как божурът получи сръбски паспорт"; "Лозата и къпината в българските фолклорни легенди". 

Тези и още много други интересни доклади ще можем да чуем по време на международната научна конференция "Растително разнообразие: социокултурни измерения и интердисциплинарни проекции". 

В два поредни дни - 21 и 22 ноември, антрополози и биолози ще представят свои изследвания относно връзката между човек и природа, в центъра на която е стопанисваната от него градина. В това число са въпросите: как българинът използва и опазва растителното многообразие, каква е ролята на растенията за формирането и поддържането на екзистенциална база, какви социални отношения и културни ценности и символи създават градинарските дейности, както и как човек трансформира света около себе си чрез растителния свят.

Събитието е част от съвместен научен проект "Градината – място на биокултурно разнообразие и интердисциплинарно пресичане“ на изследователски екипи от два института на БАН: Института за етнология и фолклористика и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

 То ще се състои от 9.00 часа в Княжевския дворец (Институт по етнология, фолклористика и етнология - ИЕФЕМ на ул. Московска 6А, София). 

Вижте програмата: ЛИНК_7870943