На снимката е Calathea Wavestar или поне така пише на етикета. Вкъщи е отскоро и страда видимо. Какво да я правя? Не искам да я отписвам.

Кристина Петрова от Мездра

Калатеите са едни от най-добрите пречистватели на въздуха. Улавят много прахови частици с листата си, но това на снимката със сигурност не е прах, а акари.

Акарите са ужасен неприятел, проверете щателно всички си цветя. Те образуват нежна паяжина, която им помага за придвижване и ги защитава до някаква степен.

Повечето хора ги забелязват, когато вече са многочислени. Обикновено това става през есента и зимата, когато започнем да отопляваме помещенията, а въздухът стане сух и горещ. Акарите обожават сухия въздух. Растенията, които заразяват, могат да бъдат всякакви, но най-често са бананите, бругманзии, калатеи, кротони, хибискус, палми, шефлери, цитруси.

За да не пръскате с химия в дома си, ви съветваме да къпете калатеята редовно. Влажността ще намали популацията на неприятеля значително, но трябва да бъдете търпеливи. Обливайте цялото растение под силна струя хладка вода и го изолирайте от останалите. Следете положението зорко, за да не излезе от контрол.