България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики. За това се договориха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери и президент на КОПА, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.

Досегашните зелени директни плащания влизат в така наречената условност за получаване на директни плащания и следва в бъдещата ОСП новите еко схеми да надграждат сегашното ниво. Това подчерта  зам.-министър Кръстева по време на срещата.

Двамата се обединиха около мнението, че зелените изисквания не трябва да създават затруднение за фермерите, за да са атрактивни за прилагане. Както е известно в предложението на ЕК за регламент, новите екологични практики са задължителни за държавите членки, но доброволни за земеделските стопани.

Зам - министър Кръстева изтъкна и важността от запазване на преходната национална помощ след 2020 г. и увеличаване на бюджета за обвързана подкрепа, като по този начин ще се поддържа стабилност в подкрепата на земеделските стопани. От своя страна Йоахим Руквид подчерта, че настояват за 2-годишен преходен период със запазване на същите правила и схеми.

Зам.- министърът проведе среща и с Герхард Шветйе, президент на Селскостопанската камара на Федерална провинция Долна Саксония в гр. Хановер, Германия. Двамата се договориха за обмен на опит в областта на селското стопанство. „На прага на новата Обща селскостопанска политика, трансферът на знания трябва да работи на добро ниво. България и Германия имат много допирни точки в областта на земеделието и бихме взаимствали от Вас добри практики чрез обучение на наши експерти“, каза заместник-министър Кръстева. От своя страна Герхард Шветйе запозна зам.-министър Кръстева със структурата и функциите на Земеделската камара и изрази готовност за съвместна работа.