Във Вилнюс бе задържан бивш държавен служител, издирван от Украйна. За създаването на престъпни схеми за нелегален износ на зърно го грозят до 12 години.

Бившият председател на управителния съвет на Държавната корпорация за храни и зърнени храни в Украйна Петър Вовчук е в списъка на издирваните от около две години. Той е обвинен в злоупотреба с власт или служебно положение и приемане на оферта, обещание или незаконна печалба от длъжностно лице.

Бившият чиновник причини щети на държавата с действията си, които възлизат на около 60 милиона долара. И така, бидейки на длъжността ръководител на държавно предприятие, той влезе в конспирация с представители на международен търговец на зърно. След това е била разработена корупционна схема. Съучастниците изпратили пшеница, която е принадлежала на държавна компания, в Саудитска Арабия, обработвайки стоки чрез стопански субекти. Зърното е доставено с наложен платеж, което противоречи на пазарните правила.

Случаят завърши с факта, че Държавната корпорация за храните и зърнените култури не получи пари за доставката на зърно. Нанесените щети се оценяват на 60 милиона долара.

В Украйна е заведено наказателно дело за случилото се. Самият Петър Вовчук е в списъка за издирване на престъпници от 2017 г. Той е изправен пред присъда затвор до 12 години.