Компанията Space Cargo Unlimited, която провежда биологични изследвания в условията на микрогравитация, ще изпрати 12 бутилки вино на МКС. Учените искат да разберат как микрогравитацията и повишената радиация влияят на течността.

Компанията първо ще пусне на Международната космическа станция дузина бутилки вино, произведени от Northrop Grumman. Това са първите стъклени бутилки, доставени в орбита.

"Вярваме, че съхраняването на тези проби на МКС за известно време при условия на микрогравитация и микрорадиация може да има положителен ефект върху бактериите", казва проф. Филип Дариет, научен директор на мисията и директор на Университета за изследвания на виното в университета в Бордо, където виното ще се анализира след завръщането си на земята.

Изследователите искат да проучат как се намират обектите на Международната космическа станция в състояние на микрогравитация. Освен това, при отсъствие на земната атмосфера, обектите в космоса са изложени на значително повече радиация, отколкото обектите на земята. Тези условия означават, че биологичните процеси се променят и учените искат да разберат как това ще се отрази на състава на виното.