Златният ориз е сорт ориз, който сдържа бетакаротин, превръщайки го в тялото във витамин А. Той се оказва мощен инструмент срещу ранна загуба на зрението, детска смъртност и недостиг на хранителни ресурси в бедните страни. 

Институтът за управление на проекти (PMI), САЩ призна проекта "Златен ориз" като от най-влиятелните проекти за последните 50 години. 

Той е в топ 10 в класацията на Биотехнологичните проекти от разгледани над 1000 други проекта. Целта на списъка с най-влиятелни проекти е да се повиши осведомеността за положителното въздействие, което работата по проекти има върху света.

През 2000 г. технологията на Златния ориз бе дарена да подпомага бедните по света от нейните изобретатели професорите Инго Потрикус и Питър Бейер. Златният ориз е проект с нестопанска цел: никой човек, нито организация, участваща в неговото развитие, няма финансов интерес от резултата. И в резултат на условията на дарението от неговите изобретатели и сътрудничеството с правителствата на държави, в които оризът е основна храна и ендемитът за недостиг на витамин А, Златният ориз няма да струва повече от сорта бял ориз.

 „Когато започнах този проект в началото на 90-те, бях на 56. Тогава около 4500 деца умираха всеки ден умират в резултат имунен дефицит, придобит от липсата на витамин А. Много повече ослепяваха. Сега наближавам 86-ия си рожден ден и Златният ориз все още не е в ръцете на тези, които се нуждаят най-много от това.", коментира Инго Потрикус.

Сега обаче оризът придобива по-голяма достъпност. Вече е регистриран като безопасен в Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ. Ясно е, че може да допринесе много като допълнителна интервенция при недостиг на витамин А без разходи за производителите или потребителите. И може да допринесе за постигане на целите за устойчиво развитие.