В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук.

Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови. При желание към оригиналната рецепта могат да се добавят краставица и черен пипер, но не е задължително. Основните съставки са морковите и зелето. Салатата е умерено пикантна, което я прави още по-вкусна.

Продукти: 1/2 глава зеле; 1 морков; 1 краставица; 1 чушка

За маринатата: 3 суп. лъж. соев сос; 100 мл оцет 9%; 2-3 скилидки чесън; 5 суп. лъж. зехтин или растително масло; 2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. хмели-сунели (виж рецептата вляво); 1 суп. лъж. захар; 1 ч. лъж. подправка за зеленчуци

Приготвяне: Нарежете зелето на големи квадрати и го сложете в дълбока купа. Измийте краставицата и я нарежете на тънки кръгчета. Добавете я към зелето. Измийте и почистете чушката и я нарежете на дълги ивици. Прибавете я към зеленчуците. Настържете обеления морков и също го прибавете към нарязаните зеленчуци.

Пригответе продуктите за марината. Обелете чесъна, нарежете на тънки филийки и го добавете към зеленчуците. Прибавете захарта, хмели-сунели, солта и подправката за зеленчуци. Смесете зеленчуците с подправките.

Добавете оцет, олио и соев сос и разбъркайте старателно. Вземете чиния с подходящ размер и притиснете с нея приготвената салата. Поставете върху чинията тежест и приберете салатата в хладилника за едно денонощие.

Когато корейската салата вече е готова, тя може да бъде сервирана на трапезата или да се сложи в стъклен буркан, да се затвори с капака и да се съхранява в хладилник. Можете да съхранявате салатата в хладилник до 7 дни