Без конфликти със старите птици

Най-важното, което трябва да спазвате, при внасяне на нови птици или породи в кокошето стадо е следното: изолирайте новите птици поне 30 дни

Това ще ви осигури достатъчно време за наблюдение за симптоми на заболяване и/или за признаци за външни паразити и за лечение, ако е необходимо.

Дръжте новите птици в изолирана зона, без да имат контакт с наличното стадо. Например може да използвате клетка за кучета, която да сложите в гаража. Не забравяйте да си миете добре ръцете между грижите за новите птици и за старите кокошки.

След края на карантината и след като сте абсолютно сигурни, че новите птици няма да внесат зараза, започнете да ги въвеждате в стадото.

Сложете новите птици в голяма клетка и я поставете в ъгъла на кокошарника. Ако нямате клетка, оградете един ъгъл в кокошарника, като се уверите, че новите птици са защитени от всички страни.

Старите кокошки непременно ще дойдат да проучат новите и постепенно ще се приспособяват.

Дръжте отделени новите птици през първите 3-7 дни. Ако всичко е наред, оставете старите и новите птици да се разхождат навън заедно няколко часа на ден. Това ще им даде време за взаимодействие помежду си. След което прибирайте отново новите птици в клетката. Ако новите птици не се втурнат от клетката първия път, когато я отворите, дайте им време. Може да се изплашат от новооткритото пространство, но ще излязат, когато са готови.

След една седмица заедно отворете вратата на клетката и я оставете отворена.

Новите членове на птичето стадо могат да идват и да излизат от клетката, когато пожелаят. Все още ще бъде безопасно място за тях да отидат, когато имат нужда, и те вероятно все още ще спят там през нощта. Цялото стадо вече може да се смеси, когато пожелае. Продължете да ги пускате заедно навън.

Не се притеснявайте, ако новите ви пилета все още се скупчват

Това е напълно естествено и необходимо, тъй като все още се приспособяват.

Наблюдавайте новите птици и търсете признаци, че са ги кълвали. Липсващи пера, рани или кървене са лош знак и тези птици ще се нуждаят от малко допълнително време за интеграция.

От третия-седмия ден започнете да пускате отделените нови птици навън за по няколко часа
От третия-седмия ден започнете да пускате отделените нови птици навън за по няколко часа
При смесването на старите и новите птици им дайте да кълват нещо вкусно
При смесването на старите и новите птици им дайте да кълват нещо вкусно