Миниглавичките да са здрави и компактни

Все още у нас брюкселското зеле е спорен зеленчук. Все пак, макар и бавно, минизелето започва да набира популярност както при консумирането му, така и за отглеждане в любителските градини. По принцип видът не е труден за отглеждане, но, разбира се, си има някои тънкости, които е препоръчително да се спазват.

За любителите му, които не го отглеждат, но обичат да си похапват, могат да си купят (от няколко години у нас се предлага в някои търговски вериги). Така че ако решите да си купите, ето за какво да внимавате.

По принцип брюкселското зеле трябва да се продава на китка, т.е. заедно със стъблото, а не зелчетата да са оронени. Те трябва да имат ярък зелен цвят, да са здрави, твърди и с компактни глави.

Препоръчително е да отделите зелчетата, преди да ги консумирате. Не ги отрязвайте много ниско, защото листенцата им лесно се разпиляват и главата се разделя. Освен това не забравяйте да ги измиете много добре, за да няма между тях почва.

ВЪВ ФРИЗЕРА

В хладилник брюкселското зеле може да се съхранява до седмица. Китката се поставя в найлонов плик, който не е плътно затворен.

За по-продължително време може да съхраните зелчетата във фризера. За целта главичките се отделят от стъблото. Почистват се и се измиват. Бланшират се буквално за минута във вряла вода, а после се охлаждат в купа със студена вода, за да се запази красивият им зелен цвят. След това се подсушават и поставят в найлонов плик.

Апетитно е на скара с бекон

С малко въображение брюкселското зеле може да бъде приготвено много апетитно.

Ето една интересна рецепта, на която попаднахме в мрежата. А именно - брюкселско зеле с бекон на скара.

Осигурете си една неголяма китка брюкселско зеле. Внимателно изрежете ненужните растителни части, но зелчетата да останат на стъблото, и измийте. Завийте бекона около главичките, между тях поставете скилидки чесън и резенчета лимон, ако имате и сланинка, тъй като тя допълнително ще придаде аромат. Овкусете със сол и черен пипер.

Китката брюкселско зеле представлява един вид гигантско шишче. Така че го поставете на загрята и намазнена скара. Температурата обаче не трябва да е много висока, тъй като беконът ще стане бързо, но зелчетата няма да са готови. Печете равномерно от всички страни до готовност на продуктите.

Ястието може да бъде приготвено и във фурна.