В някои райони на страната площите се увеличават, фермерите я предпочитат, тъй като има по-добър икономически ефект

Ваня Велинска

На фона на масовата истерия, че се вижда края на рапицата по българските поля, фермери от различни райони на страната, опровергават това. Истина е, че в началото на есенната кампания, засяването на маслодайната култура беше под въпрос. Като че ли в пространството се даде глас предимно на земеделски стопани, които са се отказали от нея и тази година няма да я отглеждат в стопанствата си. След това дойдоха и гръмките заглавия, че през следващата година рапица няма да се реколтира, тъй като сушата ще провали поникването й. Малко след това обаче заваля и сценарият се промени, поне за някои райони на страната.

Тази година сме засели 6 хил. декара рапица в стопанството ни, почти колкото е и пшеницата ни, разказва Илия Проданов, земеделски производител от община Каменово, Бургаско. Ще разчитаме сериозно на маслодайната култура през предстоящата стопанска година, затова и залагаме на нея.

В стопанството са засели рапицата в подходящите срокове, спазили са добрите практики и при подготовката на почвата, и при сеитбата. В момента растенията са в различна фаза - от такива във 2-ри лист до други в 6-и. Причината са в различни количества валежи, които са паднали в отделните землища на стопанството.

За разлика от на много места в страната при нас падна добър дъжд, споделя младият фермер. Така че семената поникнаха бързо, в момента развитието е нормално за периода

Още не се изравнени напълно редовете, но предполагам, че и това ще стане.

В района на Карнобат, Бургас положението с рапицата е сред най-добрите в страната. Растенията са поникнали и са преминали първоначалните фази, които са доста критични, тъй като ако тогава няма достатъчно влага - младите поници изсъхват. Оттук насетне земеделските производители ще се надяват на още дъжд, за да може рапицата да продължи да нараства и да достигне подходяща фаза за презимуване.

Доста се подобри и положението на рапицата в Южна България. Само до преди месец фермерите в района на Пловдив и Пазарджик се съмняваха, че въобще ще има поникване на рапицата. Продължителната суша забави покълването на семената и предизвика сериозни притеснения. Все пак дъжд имаше, който промени картината на полетата. Растенията започнаха да поникват, което даде нова надежда.

Положението при рапицата е доста по-добро от преди месец, разказва Светослав Русалов. Поникването беше трудно и бавно. Сега редовете се нареждат, което показва, че има развитие. Все пак се вижда, че растенията са многостресирани

В момента ни трябва още много дъжд. Все пак е рано да даваме прогнози как ще презимуват растенията и каква ще е реколтата.

За съжаление, най-зле е положението в Северозападна България. Тук рапица е засята, но все още почти никъде не е поникнала.

От първи юли до момента в района на Бяла Сладина са паднали около 5 литра дъжд, коментира положението Пламен Пенчев. Засели сме, сега чакаме да поникнат растенията. Не само в нашия район, но и в доста широк периметър около нас положението е такова. Чуваме, че колеги в Добруджа разорават, но ние засега няма да бързаме.

Всичко се случва, всичко може да се промени.

През миналата година стопанството на Виялишки беше сред малкото в района, където рапицата поникна още през есента и бе в много добро състояние още преди зимата. Това беше благодарение на паднал локален дъжд. Тази година обаче сценарият тук ще е друг, и предстои да го проследим в бъдеще.

Така че макар и тази година да се оказва проблемна за рапицата, както в последните няколко между другото, част от фермерите ни не се отказват от нея.

Смятам, че рапицата е сред най-рентабилните култури, казва Петко Петков, председател на кооперация "Черноломие", с. Горско Абланово. През последните години дори увеличаваме площите с маслодайната култура, тъй като имаме икономически ефект от отглеждането ѝ

Да, не е лесна култура, но то земеделието не е лесна работа, за тези, които се отнасят сериозно към него.

Подобно е становището и на Илия Проданов, а и на други от производителите от Бургаския регион.

Не само нашето стопанство, но и много колеги от района на Карнобат, Бургас се насочиха към рапицата, споделя младият фермер. Оказва се, че рапицата е доста рентабилна култура. Тук допреди 6-7 години почти никой не гледаше рапица. Последните няколко години обаче се забелязва засилен интерес към нея. И ако на други места в страната фермерите се отказват от културата, тук има нови, които започват да я отглеждат.

А причините са ясни, те са икономически. В района през последните години добивите от слънчоглед и царевица са доста под очакваните, коментират производителите.

За съжаление, пролетниците - слънчоглед и царевица станаха доста проблемни за отглеждане в района, разяснява Илия Проданов. Мога да кажа, че те вече не са рентабилни. Затова и производителите съвсем резонно се насочваткъм рапицата,макар и по-взискателнаоткъм грижи култура. Ясно е, че за добри производствени резултати, трябва да се спазват добрите практики. И въпреки това в момента за нас тя е по-добрият избор.

Два са основните лимитиращи фактори, които ограничават отглеждането на рапицата. Първият е климатът. В някои райони на страната фермерите се отказват от маслодайната култура именно заради есенните засушавания, които са сериозен проблем през последните няколко години. И не толкова, защото в района не може да се отглежда, а просто се избягва рискът. Което пък е свързано с втория фактор, а именно човешкият. Земеделските производители искат да залагат на сигурно. Не им се рискува с култура, която е не само по-капризна откъм технология, но и при сушава есен може въобще да не поникне или впоследствие младите растения да изсъхнат, ако липсва почвена влага. Следва разораване на площи, сеитба на нова култура и т.н. и т.н., а това са все разходи и разходи.

Така че се очертава рапицата да е култура на истинските и можещите фермери, които не просто рискуват, а знаят как да търсят и постигнат икономически ефект.

Светослав Русалов е сред фермерите, които разчитат на маслодайната култура
Светослав Русалов е сред фермерите, които разчитат на маслодайната култура
За да се гарантира по-висок добив, е важно рапицата да достигне оптимална фаза за презимуване
За да се гарантира по-висок добив, е важно рапицата да достигне оптимална фаза за презимуване
Рапицата е трудна култура, но се отплаща откъм доходност, категоричен е Петко Петков, председател на кооперация "Черноломие", с. Горско Абланово
Снимки: Ваня Велинска
Рапицата е трудна култура, но се отплаща откъм доходност, категоричен е Петко Петков, председател на кооперация "Черноломие", с. Горско Абланово Снимки: Ваня Велинска