Иска топло лято, мека зима

Бадемът е култура на средиземноморските страни. Ето защо той не може да се отглежда навсякъде у нас. Най-подходящите за него райони са: Черноморието, южните склонове на Стара планина, Средна гора, чирпанските възвишения, Сакар планина, склоновете по Източни Родопи - районите на Хасково и Кърджали, части от северните Родопи - Пловдивско, около Дунав - от Силистра до Лом, както и районът около Благоевград.

Всички те са месторастения, където през зимата няма големи температурни колебания, пролетта е без опасни повратни мразове, а лятото е продължително. Бадемът е най-сухоустойчивият овощен вид, който се отглежда у нас. Въпреки това е препоръчително да се се полива, за да се се получават по-качествени ядки.

Да се засаждат поне 3 дръвчета

Така се гарантира опрашването им

Ако решите да си засадите бадем, изберете му слънчево, добре огрявано място, но защитено от течения.

Бадемът не е взискателен към почвата. Важното е тя да е достатъчно дълбока и добре аерирана, а нивото на подпочвените води да е под 2 м.

Посадъчната ямка за бадемовото дръвче се подготвя по подобие на останалите овощни видове, като се изкопава около месец преди засаждането. На дъното на ямката се поставят фосфорен и калиева тор, както и оборски тор. При засаждането корените на дръвчето се опресняват. След засаждането почвата се уплътнява добре и се полива с 10-ина литра вода.

Ако ще засаждате няколко дръвчета в редица, трябва да оставите разстоянието между тях около 5 метра.

Бадемът е самостерилен овощен вид, което означава, че трябва да се засадят няколко различни сорта. Според специалистите, за да се осигури оптимално опрашване на дръвчетата в овощната градина, минималният брой на сортове трябва да бъде най-малко три. При подреждане на сортовете, освен от срока на цъфтеж, трябва да се имат предвид и качествата им като опрашители.

СОРТОВЕ

По разбираеми причини у нас сортовото разнообразие не е толкова голямо. Има селекционирани и български сортове бадеми, които са много подходящи при нашите условия.

Все пак ще изберете сортове бадеми, в зависимост от предлаганите от разсадниците, които произвеждат посадъчен материал.

Короните да се формират като подобрена чашовидна

Бадемовото дръвче се формира като подобрена чашовидна корона, която е заоблена, без водач. Съставена е от три скелетни клона, които се насочват в различни посоки.

Трябва да се избират такива клони, които са на разстояние един от друг на 10-15 см, за да се спази принципът на съподчиненост.

Резитба през първата година

От всичките странични клонки се избират три, които са най-добре развити, но и равномерно разположени в пространството. Всички останали - се премахват. Оставените клонки се съкращават на дължина от 1/2 до 2/3 на външна или на странична пъпка. Ако страничните клони са слаби, те се съкращават на две или три пъпки от основата им. По-късно от тези пъпки израстват силни клончета, от които се формират трите скелетни клона.

Резитби за формиране

През следващите години се оставят необходимите скелетни разклонения. Те трябва да са на 50-90 см едни от други, и с наклон 30 градуса спрямо хоризонталата.

Ежегодно при резитбата се премахнат всички клони, които сгъстяват короната, както и разклонения, които се намират от долната ѝ страна.

Основните грижи са торене и поливане

Видът се напада от по-малко вредители

Бадемовите дръвчета се нуждаят от малко грижи. Те включват напояване, торене и растителна защита.

Основното торенето се извършва през есента, когато се внасят фосфорните и калиевите торове. Азотният тор най-често са подава на два пъти по време на вегетацията. През лятото се прави и подхранване с листни торове, които осигуряват важни микроелементи, както и коригират дефицити, ако има изявени. Торовите норми са според възрастта на дръвчетата. Тези, които дават плодове, се подхранват с по-високи дози.

Напояването се извършва индивидуално, според климатичните условия през годината. В по-сухи години, трябва да се направят поне 3-4, а понякога и 5 поливки.

Бадемът се напада от сравнително малко болести и неприятели. Най-важни от болестите са: ръжда, церкоспороза, струпясване, а от неприятелите - бадемов семеяд.

ЦАР НА ЯДКИТЕ

Наричат бадема цар на ядките. Те са ценени не само заради вкуса им, но и за полезните им и лечебни свойства.

Бадемите са богати на мононенаситени мазнини, които се справят с лошия холестерол. Освен това тези ядки съдържат витамин В, който забавя стареенето. Бадемите съдържат и богат комплекс от минерали като фосфор, калий, магний и калций. Ядките са богати на хранителни вещества, които са ценни за здравето.