Плодовете могат да се прибират и след листопада
Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ
Райската ябълка (Diospyros kaki) е студоустойчива субтропична овощна култура, която може успешно да се отглежда при нашите климатични условия в голяма част от полските райони на страната.
Богата е на витамини. Узрелите плодове съдържат каротини (жълто-оранжеви растителни пигменти, които са мощни антиоксиданти), танин, пектин, голямо количество йод. Те се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза, за подобряване на зрението, за укрепване на имунната система. В узрелите плодове от захарите преобладава съдържанието на фруктозата, което ги прави подходящи за консумация от диабетици.
Райската ябълка е дърво, което достига на височина до 10-12м. Тя е двудомно растение. Цъфти в края на май.
Характерна особеност за този вид е, че освен чрез оплождане плододава и партенокарпно (без оплождане). В масивите с райска ябълка се отглеждат специални сортове опрашители на женските цветове. Културата се размножава чрез присаждане – за подложка се използва кавказката хурма.
Облагородените дръвчета започват да плододават 3-4 години след засаждането. Райската ябълка има голяма продължителност на живот, над 100-200 години. Срещат се видове на възраст повече от 300-400 години.
Тази култура
може се отглежда на
различени типове почви
Тя се развива много добре на дълбоките, влагоемни, богати на органични вещества почви, с неутрална реакция.
Райската ябълка е студоустойчива. В състояние на покой растенията понасят без проблем отрицателни температури до -20 - 21?С, а някои сортове (Костата) – и по-ниски, до минус -23?С.
Райската ябълка проявява повишени изисквания към влагата в почвата, особено през периода на цъфтежа и наедряването на плодовете. Продължителните сухи периоди през вегетацията се отразяват неблагоприятно на райската ябълка и могат да бъдат причина за преждевременен листопад и пригори по плодовете.
Фиданките се засаждат през есента или рано през пролетта в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). При създаване на насаждение с райска ябълка разстоянието между редовете и между растенията в реда трябва да бъде най-малко 5 м.
Преди засаждане на фиданките се препоръчва торене – в ямките се внасят минерални торове (NРK), а при наличност – и оборски тор. Корените на фиданките трябва да се опреснят, а след засаждане растенията да се полеят.
При прилагането на добра агротехника – почвообработки, торене, резитби (фитосанитарни, просветляващи, подмладяващи) и отглеждане на добри сортове опрашители, добивите могат да достигнат 5000-5500 кг. от декар .
Райската ябълка
се напада от брашнеста мана,
а при влажно време – и от патогени причиняващи гниене (сиво гниене). Растително защитни пръскания се провеждат в началото на вегетацията, преди цъфтежа, с медсъдържащи фунгициди.
Плодовете узряват през втората половина на октомври. Те се прибират, когато достигнат характерната за сорта големина. Райската ябълка достига консумативна зрелост по-късно, след омекване на плодовете. Дръжката на плода трябва да се реже до чашката.
Плодовете на райската ябълка се съхраняват при температура 1-2?С и относителна влажност на въздуха над 85%. Те могат да се прибират и след листопада (слабите слани не ги повреждат). Консумират се пресни, в замразено състояние и изсушени. От тях се приготвят сладка, мармалади, плодови напитки и сладкиши, а от дървесината – скъпи сувенири, музикални инструменти, мебели и др.
Коментари