Семейните стопанства не трябва да са сами. Селските общности играят ключова роля в подкрепата на земеделските стопани и развитието на местната икономика.

Повече от десетилетие ФАО подкрепя различни инициативи и проекти в Европа и Централна Азия, свързани с развитието на селските райони на местно ниво.

Друга стъпка в тази насока е провеждащият се в Будапеща семинар за създаването на неформална регионална техническа мрежа за интегрирано развитие на общностите.

Двудневната среща, която започва днес, ще предостави възможност за преглед и обсъждане на различни подходи към развитието на местните селски общности, свързани с Европа и Централна Азия.

Участниците ще споделят практическия си опит и поуки на участващите страни, ще разгледат възможните области за подобрение и обсъждане на варианти на политика в подкрепа на интегрираното развитие на селските общности в даден регион.

Проучванията на ФАО в осем държави показват, че селските общности в Източна Европа и Централна Азия имат много нужди и ограничения едновременно.

Дребните земеделски стопанства са особено засегнати от малкия размер на земята и нейната разпокъсаност, липсата на инвестиции и ефективни консултантски услуги, ефектите от изменението на климата, трудният достъп до пазари и много други.

Решаването на проблемите поотделно - един след друг - не допринася за постигане на устойчиви решения в цялото им многообразие и взаимосвързаност.

„Интегрираното развитие на общността, като модел, в който участват всички заинтересовани страни, е насочено към осигуряване на устойчивост на процеса на развитие и постигане на компромиси между развитието на селското стопанство и рационалното използване на природните ресурси и е насочено към бедните в селските райони“, заяви Мортен Хартвигсен, регионален лидер на ФАО.

Той отговаря за осъществяването на инициатива, чиято цел е да подпомогне малките стопани и семейните фермери, да подобри източниците на поминък и по този начин да намали бедността в селските райони.

Семейните фермери произвеждат повече от 80 процента от световната храна. Десетилетието на семейното земеделие на Организацията на обединените нации, 2019–2028 г., признава основния принос на дребните земеделски стопани за продоволствената сигурност, поминъка и биоразнообразието на селските екосистеми.

В контекста на целите за устойчиво развитие семейните земеделски стопани те се разглеждат като ключови фактори за промяна в трансформацията на хранителните системи.

„По време на семинара могат да бъдат създадени нови партньорства между правителства, международни организации, донори, гражданско общество, академични среди и частния сектор в подкрепа на тази цел“, добави Хартвигсен.

Участниците в семинара ще научат за ситуацията в регионите чрез избрани казуси и опит от Европейския съюз, ФАО и Програмата за развитие на Организацията на обединените нации. Ще има и примери за това как страните се справят с различни въпроси, свързани с подкрепата за развитието на селските райони и общностите.