Производството на вино от наложен пелин започва през октомври

23 октомври 2019
В лозята
18630
Няма снимка
Билките могат да се поставят и ненарязани, с изключение на белия оман, който трябва да се раздроби
1 2
 

Автентична рецепта

Производството на пелин започва през месец октомври, когато времето все още е топло, за да протече вторичната ферментация, но и леко започва да се захлажда, за да задържи газировката.

А и освен това през този период още се намират плодове.

За производството се подбира хубаво бяло вино от предната реколта

То да бъде без дефекти. Нужни са и добре узрели плодове: грозде, ябълки, дюли, круши и билки.

За 100 л пелин се използуват от 300 до 400 грама билки.

Техният състав зависи много и от традициите, и от вкуса.

Делът на пелина не трябва да е по-малко от 20% от количеството на билките.

Останалите билета зависят и от вашите предпочитания. В една от класическите рецепти се препоръчват следните количества билки - тук са посочени в килограми за 1000 литра вино:

Пелин - цветове и стебла - 900 грама.

Бял Равнец - цветове - 400 грама.

Червен кантарион - цветове и стебла - 120 грама.

Жълт равнец - цветове - 140 грама.

Бъз от дърво - цветове - 500 грама.

Маточина - листа - 200 грама.

Лайка - цвят - 500 грама.

Кориандър - зрели семена - 400 грама.

Градински чай - стебла и цветове - 200 грама.

Мащерка - стебла и цветове - 400 грама.

Бял оман - сухи корени - 120 грама.

Босилек - стебла и цветове - 120 грама.

Ако желаете да получите по-лек на вкус и аромат, билката пелин и останалите може да намалите с една четвърт или 25%.

Плодовете да са едро нарязани а може и да бъдат цели дори.

Билките могат да се поставят и ненарязани с изключение на белия оман, който е желателно да се раздроби.

В съда за приготвяне на пелин е желателно да има дренажна решетка на кранчето за източване.

На дъното на съда се зарежда внимателно цяло грозде с чепките на слой от 5-10 см.

След това идват билките, плодове, отново билки, грозде и т.н. до напълването на минимум две трети от съда.

След това се налива вино - най-малко 10-20 см над плодовете и се оставя за 30 до 40 дни. През това време няколко пъти се разбърква чрез цикулация в затворен цикъл - т.е. без достъп на въздух.

Вито ще екстрахира билките и ще се получи типичния за пелина аромат.

Ципите на гроздето и плодовете играят голяма роля - отделят сок, който частично ферментира, а неферментиралият пък придава приятен сладък вкус на виното.

Пелинът става готов в края на ноември или началото на декември.

Още от В лозята
0

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

0

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

0

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

0

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

0

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Последни новини
0

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени

0

На Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ на 28 и 29 ноември в Пловдив ще се обсъждат перспективите пред сектора

0

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! Гората.бг подарява 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България тази есен. Имате още 3 дни, защото срокът за заявяване е до 25.11.2019 г

0

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации ще организира на 5 и 6 декември 2019 г. в София, в "Генератор", на бул

0

Един от най-предпочитаните сортове ябълки в последните години от овощарите е Флорина. Дървото расте силно и образува гъста корона. Сортът е добър опрашител

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Александър Вучич питал руския посланик: “Защо?”. Президентът обаче е убеден, че Путин не знаел нищо за шпионската операция Това е поредното нелепо и невярно обвинение към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава

На рождения си ден тя прегърна за първи път бебетата, екипът я изненада с празник Щастлива млада майка, спасена от екипа на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”, за първи път прегърна двете си деца на 29-ия си рожден ден. Пациентката е проследявана в болницата месеци наред

Рождената дата на примата на българската естрада влезе в официален документ на Народното събрание . “Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в Кубрат”, се посочва в одобреното от депутатите решение на МС за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската нация. Така вече е “подпечатано” и от парламента