Яйцата, снесени от свободно отглеждани кокошки, струват значително повече от яйцата, снесени от клетъчно отглеждани кокошки, така че не е изненадващо, че недобросъвестни търговци може да се опитват едните да бъдат продавани като другите.
Изследователи от Университета в Сантяго де Компостела (Испания) разработват методика, позволяваща със 100-процентна точност да различаването на четирите типа яйца - от биологични кокошки, от свободни кокошки, от подови и от клетъчни, съобщава newatlas.
Методиката извлича липидите от жълтъка и при анализа им чрез спектроскопия UV-VIS-NIR, т.е. определяне на спектъра на поглъщане на дългите вълни на ултравиолетовия (UV), видимия (VIS) и близкия инфрачервен (NIR) диапазон. Подробности са публикувани в сп. Food Chemistry.
Досега предлаганите методи допускат само частична диференциация: например, за да се различат биояйцата от обикновените или между яйцата тип 1, 2 и 3, но не всички едновременно, обяснява един от изследователите - проф. Мануел Васкес. Нашият метод е първият, който позволява пълна диференциация на яйцата със 100-процентна точност.
В основата на метода е хипотезата за това, че храненето и движението на кокошките влияе на състава на жълтъка, затова те извличат липидите и определят спектъра UV-VIS-NIR. Получили тази информация, испанските учени разработват хемометрични модели, които позволяват ясно да се различават четирите типа яйца.