Производството на соя на европейска земя, вместо да я внася от държави като Бразилия, според френския президент Еманюел Макрон, би помогнало в борбата срещу обезлесяването на Амазония, съобщава euronews. Защо? Каква роля може да играе Европа? Какви са решенията? Euronews разглежда по-отблизо зависимостта на Европа от вноса на соя и въздействието върху околната среда.
Европейски фермери, разчитащи на вносна соя: Всяка сутрин Александър, земеделски производител във френския регион Оверн, дава сено за добитък и след това микс от зърнени и бобови растения, от които 10% е соя, предимно внос от Бразилия. Според него тази соя е "вероятно генетично модифицирана (ГМО)". "На теория не е", добавя той, но на практика "ние внасяме предимно ГМО соя от Бразилия и САЩ, за да храним добитъка си".
За Александър Европа трябва да „даде предвиди средства за развитие на сектор без ГМО“, защото „това е икономическо семе с разумна цена“. И добавя, че соята има високо ниво на протеини, което позволява бързо угояване на животни, което не е за пренебрегване.
Александър далеч не е единственият европейски фермер, който разчита на соя. Всяка година 33 милиона тона соя се внасят на Стария континент, най-вече от Бразилия и САЩ.
За да задоволят търсенето от Европа, както и това на Китай - най-големият вносител на соя в света - някои бразилски фермери са изгорили хиляди горски парцели, за да ги обработват, като по този начин допринасят за обезлесяването на най-голямата тропическа гора в света.
Тази година броят на горските пожари в Бразилия се покачи. Мащабът на щетите привлече вниманието на света и постави въпроса в дневния ред на срещата на Г7 през август, което доведе до дипломатическо напрежение между френския лидер и бразилския му колега Джаир Болсонаро.
Макрон, който се позова на „дела на отговорността“ на Франция за обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, призова Европа да си върне суверенитета над производството на растителни протеини.
Но за да произведе достатъчно соя, за да отговори на нуждите й, Европа ще има нужда от около 15 милиона хектара, което ще представлява "Австрия, Белгия и Словения заедно", напомни Марко Контиеро от Greenpeace Europe.
Защо Европа внася соя? Разчитането на Европа от вноса датира от 60-те години на миналия век и международните търговски споразумения, които ограничават отглеждането на соя в Европа, за да се концентрира върху други зърнени култури.
Според COPA-COGECA, мощна федерация на земеделските асоциации със седалище в Брюксел, тези споразумения повдигат въпроси относно здравните стандарти. "Не можем да внасяме храни и селскостопански продукти, които не отговарят на нашите европейски изисквания", заяви пред Euronews Пекка Песонен, генерален секретар на COPA-COGECA.
Все пак соята се отглежда все повече във Франция и общата обработвана площ е почти утроена между 2010 и 2017 година.
Коментари