Запознават деца с производители на традиционни храни и водещи местни кулинари в рамките на Националната седмица на достъпа до добра храна.
Инициативата се провежда от 16 до 24 октомври в Пловдив под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите. С нея се чества и Световния ден на прехраната (16 октомври).
По време на седмицата на достъпа до добра храна 2019 ще бъдат организирани и общински форуми за насърчаване на общинските продоволствени политики. Ученици от VIII-XII клас ще дебатират върху предизвикателствата, представени в документалния филм „НИЕ ХРАНИМ СВЕТА“. Организаторите ще водят деца и ученици на открити кухни, открити пазари, за да научат повече за храната и значението за нейното качество.
Седмицата ще бъде закрита с национална конференция „Достъп до добра храна", която ще се проведе в Гранд хотел Пловдив.
Акценти в програмата са предизвикателства пред общинската продоволствена политика, храната в училищата, публичният образ на храната и кулинарните фестивали.
Организатори на събитията са Фондация „Българска месна традиция”, Евроток, Дружество Европейско право, Граждански институт, движение „Хранкооп“ и фондация „Екоцентрик“.
Коментари