Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун.

В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата, нашите баби са приготвяли това сладко изкушение. За съжаление в наши дни то е малко позабравено.

Необходими продукти: добре узряла тиква цигулка (около 2 кг), 2 кг захар, 2 л вода, 2-3 пак. ванилия, 2 ч. лъж. лимонена киселина.

За варовото мляко: 150 г гасена вар, 5 л студена вода. Варта се разтваря във водата, като се разбива много добре, за да не останат бучки. Престоява 2-3 часа да се утаи и разтворът да стане леко прозрачен, след което се прецежда през марля.

Приготвяне: Тиквата се обелва и почиства. Нарязва се на кубчета, с приблизителни размери 2/2 см. Парчетата трябва да са с големината на локум.

Прехвърлете тиквата в подходящ съд и я залейте с прецеденото варово мляко, така че течността да покрие плода. Оставя се да престои 12 часа. По този начин коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

След 12 часа парчетата тиква се изваждат и се измиват старателно с вода няколко пъти (поне 4-5). Целта е да се отмие варта.

Водата и захарта се смесват и при непрекъснато бъркане се вари около 15 мин. до получаването на гъст захарен сироп.

Към него се прибавят парчетата тиква и се вари още 30-40 минути. Накрая се прибавят лимонената киселина и ванилията и се оставя за още 3-4 минути на огъня.

Горещият рачел се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета, които се затварят и обръщат с капака надолу. Оставят се докато изстинат.

Съхранява се на сухо място, без пряк достъп на светлина - килер, избено помещение и др.