Датският земеделски министър Могенс Йенсен възнамерява да опрости действащото законодателство в областта на хуманното отношение към животните, за да го направи по-лесно управляемо за фермерите и ветеринарните лекари, съобщава еuromeatnews.com. Сега датските фермери, ветеринарни лекари и работници в животновъдните ферми трябва да се съобразяват с 50 различни закона и разпоредби, за да гарантират адекватно хуманно отношение към животните. Новият Закон за хуманно отношение към животните ще опрости законодателната структура в областта на хуманното отношение към животните и по този начин ще улесни фермерите.
Трябва да поставим големи изисквания към хуманното отношение към животните в Дания и неразбираемото законодателство не трябва да пречи на това. Изискванията за хуманно отношение при отглеждането на прасета, говеда, коне и всички други животни не са лесни, казва Могенс Йенсен.
С новия Закон за хуманно отношение към животните 11 закона са обединени в един закон със съпътстващи разпоредби. В същото време броят на наредбите за хуманно отношение към животните се намалява наполовина - от около 40 до приблизително 20.