Идеалното помещение за опрасване

01 октомври 2019
Животновъдство
3114
Няма снимка
Разходите за родилно помещение с двоен проход в свинефермата са с 10% повече, но това прави обслужването на животните по-лесно, тъй като осигурява добър достъп и до хранилката, и до задната част на бокса
1 2 3 4
 

Адекватни родилни боксове за суперплодовити свине-майки

Кое е идеалното помещение и оборудване за опрасване обсъждат испанските свиневъдни експерти Хераклио Корчон и Хавиер Лоренте. Те имат богат опит в управлението, проектирането и строителството на свинеферми.

Планирането на родилното отделение в свинефермата е важно условие за успех от икономическа и производствена гледна точка. То включва в себе си много фактори - като количество и размер на родилните боксове, размерът на помещенията, отоплението, вентилацията.

Количество родилни боксове

Това е един от първите въпроси, на който трябва да отговорим в началото на нов проект. Суперплодовитостта на свинете майки подтиква фермерите към по-голямо количество боксове, което увеличава значително инвестицията. Според Лоренте това е около 10% над седмичното планиране. Ако целта са 50 опрасвания седмично - ви трябват 55-56 родилни бокса. При наличие на суперплодовити свине-майки ще ви трябва допълнително пространство за свинете мащехи.

Размер на помещението

Лоренте не харесва малки помещения за опрасване. Според него наличието на помещения, в които може да се раздели седмичната група на две части е много добър вариант.

Ако целта ми са 90 опрасвания седмично, ще предпочета две помещения, които могат да поберат 48 животни седмично. За мен е важно да имам възможност за две системи в седмицата при необходимост. Ако има само едно помещение за седмицата, то това е сложно да се изпълни, без да се наруши принципът "всичко пълно-всичко празно". Не ми харесва да разделям седмичната група в много помещения, тъй като не е много удобно от гледна точка на оптимизирането на работата, смята Хавиер Лоренте.

Хераклио Корчон също е за разделяне на седмичната група свине-майки на две части. Не обичам помещения, които побират повече от 40 родилни бокса, казва той.

Идеалното помещение е онова, което побира 40 бокса и централна пътека с по 20 бокса от двете му страни.

Разположението

на боксовете 

е един от ключовите моменти. Къде да гледат свинете майки - към стената или към пътеката? Ако свинята майка гледа в стената и пътеката се намира отзад, е по-лесно да се наблюдава опрасването и да й се оказва помощ. Работата ще е безопасна и удобна и освен това боксовете е по-лесно да бъдат почиствани. От друга страна за достъпа до хранилката всеки път трябва да се влиза в бокса, което отнема много време и се нараства рискът от инфекции.

Наличната системата за хранене определя решението, казва Лоренте. Ако използвате автоматична система (например с подаване на течности или електронен дозатор с контрол на всмукването), позволяваща контрол на захранването от задната пътека, ориентирайте свинята майка към стената, без да е необходимо предно преминаване. Но в повече ръчни системи или такива, които трябва постоянно да се настройват (с дозатори), е необходимо двойно преминаване, за по-лесен достъп до хранилката.

Когато свинята майка гледа към стената, има някои предимства: имате възможност за по-добър поглед - свинята може да се оглежда и отпред, и отзад, а боксът е по-сигурно фиксиран, казва Корчон.

Макар и рядко използван, двойният проход е много удобен. Зад свинята е основният (с ширина 0,9-1 м) и по-тесен (0,6 м) отпред, който ще позволи достъп за почистване на хранилката.

Този вариант увеличава стойността при строителството с около 10%.

Освен това и двамата испански експерти са твърдо за осигуряване на място за укритие на прасенцата и за това е необходим заден проход, за да могат те да бъдат наблюдавани. Тази област осигурява подходяща среда на малките и в същото време в родилния бокс може да се поддържа подходящата температура за свинете майки (19-21 градуса).

Типове родилни боксове

Съществуват много различни варианти. Хераклио Корчон предпочита боксове с фиксатори, които не позволяват на защитните парапети да закриват цицките. Подвижният парапет може да се премести, за да се избегне пълно покриване на горния ред цицки. От друга страна Лоренте предпочита долен парапет, защото според него фиксаторите на клетката може да отнемат място от прасенцата, което предвид големия размер на прасилата, трябва да се избягва, ако е възможно.

Лоренте посочва важността на подвижния вътрешен парапет за избягване смачкването на прасенца. Извънредно важно е да се предотврати ситуацията, при която свинята майка неочаквано ляга върху прасенцата.

При съвременните системи на хранене, в които се стараем да постигнем високо потребление на фураж по време на лактацията с многобройни дневни хранения, този парапет е изключително важен. Без него рискът свинята майка да затисне прасенцата може да се увеличи в пъти.

Размери на родилния бокс и на затоплящата постелка

Стандартните размери, използвани в съвременните производствени системи, са 1.80 м ширина на 2.6 м дължина. Възможно е скоро те да се увеличат до 1.90 м х 2.6 м, но според Корчон не трябва да бързаме да ги разширяваме. Преди това трябва да отговорим на различни производствени въпроси.

Лоренте е съгласен с това, но отбелязва, че трябва да увеличаваме размера на загряващите постелки или размера на укритието за прасенцата. Ако имаме суперплодовити свине-майки, старите размери 1.2 х 0.4 не са достатъчни, те трябва да бъдат поне 1.2 х 0.5 м.

Още от Животновъдство
0

Преди четири дни недалеч от германско-полската граница е открит вирусът на африканска чума по свинете (АЧС) в труп на дива свиня, съобщи Полската ветеринарна служба

0

Шотландските месодайни говедовъди трябва да се подготвят за въвеждане на марки със задължителна електронна идентификация (EID) на новородените телета от 1 януари 2020 г.

0

Сушата в Европа от 2018 г. оказа значимо влияние върху цялостното предлагане на фуражи за 2018/19. Нивото на протеинова самодостатъчност на ЕС и предлагането на фуражи намалява в сравнение с

0

В сравнение със същия период на миналата година, отчита НСИ Индексът на цените на производител в селското стопанство за третото тримесечие на настоящата 2019 г. се понижава с 4

0

Нелегални експериментални ваксини против африканска чума по свинете (АЧС) използват някои свинеферми в Китай, което е притеснително заради различната им степен на ефективност, съобщава Bloomberg

Последни новини
0

Дейността на пчеларя през ноември е предимно свързана с: 0 подготовка на инвентара; 0 дезинфекция; 0 ремонт на старите кошери и рамки А тази година поради много топлата есен досега

0

По-съвършената статистическа информация и иновативните инструменти ще помогнат да се намалят вредите върху земеделието от климатичните промени. Това каза милиардерът Бил Гейтс по време на осмото

0

Вече седмица бял елен броди в нивите и лозетата край карловското село Московец. Животното е било наблюдавано от десетки очевидци на отдалечени няколко километра една от друга местности в землището на

0

Крушовото дърво е с умерен растеж. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка. Плодовете са едри, пресечено крушовидни

0

Авансови плащания от почти 10 млн. лв. изплати Държавен фонд "Земеделие" на 405 фермери, подписали договори по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вечерна синя кадифена рокля, носена от принцеса Даяна, когато е танцувала с актьора Джон Траволта в Белия дом, се предлага за продажба, съобщава БГНЕС. Тя е носела роклята на Виктор Еделщайн, когато заедно с тогавашния й съпруг принц Чарлз са присъствали на държавна вечеря с домакин тогавашния президент Роналд Рейгън на 9 ноември 1985 г.

Съдът остави в ареста 41-годишния С. Николов, отмъкнал плик с пари от лек автомобил в София. Мъжът беше задържан по-рано от полицията. Преди дни бизнесмен се оплака, че е взел 140 хиляди лева от банков трезор. След това потеглил с колата си, но усетил, че има проблем, предаде Би Ти Ви. Когато слязъл да провери, се оказало

Победата с 1:0 на “българската футболна дата” 17 ноември всъщност е историческа - първа за България над Чехия от разделянето на Чехословакия до днес. От 6 изиграни мача преди това българският национален отбор бе спечелил една- единствена точка и бе отбелязала едва два гола при пет поражения и едно равенство.